Неделя, 7 Март 2021, 20:41

Красимир Каракачанов откри паметник на Гоце Делчев в Самоков (видео)

11 Ноември 2020, 08:40
(3) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 445 0


„Гоце Делчев е роден в българския град Кукуш, учи в българската Солунска гимназия и във военното училище в София - български офицер, български учител, български революционер. Пред него има възможност за кариера в свободна България, но той избира по-трудното и по-рисково – да се върне в поробена Македония и да пали българите в тяхната жажда за свобода. И там намира своя край – убит в сражение с турските поробители. Може би днес някой в нашата западна съседка не е прочел добре историята си и се чуди какъв е Гоце Делчев. Ако има това съмнение, може да прочете стотиците писма, статии и другите писмени материали, които е написал Гоце Делчев. А може и да дойде в хубавия български град Самоков, да сложи едно цвете на неговия паметник и да прочете какво е казал той – „Ние се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в цялост за бъдещето обединение на България“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 10 ноември, при откриването на паметен знак на Гоце Делчев в град Самоков. 
Пред журналисти министър Каракачанов коментира и днешните разговори с делегацията от Република Северна Македония, свързани с нейната кандидатура за еврочленство. „Ние изразихме нашата позиция, която е ясна, категорична и напълно съвпада с рамковата позиция, която беше приета от парламента през октомври м.г. Обяснихме, че не можем да направим никакъв компромис с въпросите, свързани с българската история, с идентичността на българския герой, на всички онези хора, които наричаме част от общата ни история“, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че срещата е протекла в откровен и приятелски тон.
Инициативата за изграждане на паметник на Гоце Делчев в Самоков е от няколко години. Идеята на ВМРО е подкрепена от община Самоков и общинските съветници и така се стига до момента на тържественото откриване на възпоменателния знак на големия българин. В церемонията по откриване на паметника участваха още кметът на община Самоков Владимир Георгиев, народните представители Юлиан Ангелов и Валентин Милушев, зам. областният управител Николай Борисов, представители на Македонския научен институт и др.
Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?

Анкета » коментари (1)

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?

отговори
Ароматните вещества, които са добавени в тютюна (60)
70% Complete
Никотинът, който е естествена съставка на тютюна и води до зависимост (109)
70% Complete
Химическите вещества, които се образуват в дима при горенето (228)
70% Complete
Други добавките в тютюна, които са търговска тайна на производителите (87)
70% Complete