Четвъртък, 25 Април 2024, 19:28

Красимир Живков извикан на разпит

13 Януари 2020, 12:23
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6308 22


Засега няма да викат регионалния министър Петя Аврамова.
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и четирима висши служители от дирекция "Управление на водите" в министерството днес са привикани на разпит по делото за водната криза в Перник. Някои от тях трябва да се явят в националното следствие, а останалите- в специализираната прокуратура на столичната ул. "Черковна".

От 20 декември м.г., когато бе образувано делото за водата, досега разпитите са над 50. Част от свидетелите са свикани по 2 пъти за допълнителни въпроси и изчистване на противоречия. Ако се наложи, ще се стигне до очни ставки, каза пред "24 часа" висш магистрат.

Очаква се още в началото на седмицата да стане ясно кои ще са другите обвиняеми по делото наред с министъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан на 9 януари след претърсвания в кабинета му. В събота съдия Цветан Колев го остави в ареста с мотива, че има опасност на свобода да повлияе на свидетели, включително и на свои бивши подчинени.Димов ще е в килията до четвъртък, когато за свободата му окончателно ще се произнесе Апелативният спецсъд.

Министърът подаде оставка от ареста, а прокуратурата го обвини в умишлена безстопанственост, довела до безводието в Перник. Разследващите твърдят, че Димов е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от "Стомана индъстри" и 80 хил. кубични метра от "Топлофикация Перник" въпреки че всеки месец бил уведомяван, че водата в яз. "Студена" спада. Това е довело до намаляване на нивото на язовира със 7 млн. куб. метра при капацитет 22 млн. куб. метра.

Според запознати с казуса заместникът на Димов - Красимир Живков, е разпитван за част от документацията в министерството. Неговият подпис стоял под писма за "Студена" и други язовири в страната, но не под графиците и разрешенията за водоползване с изключение на едно изменение.

55-годишният Красимир Живков е един от тримата заместници на министъра на околната среда. Той е бивш областен управител на Софийска област. От 1999 до 2003 г. е бил зам.-кмет на Правец, а до 2009 г.- кмет на града. Завършил е стопанската академия в Свищов. Ръководил е изграждане на екопътеки в община Правец.

Да свидетелства по делото, е извикана и началничката на дирекция за управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова, заместничката й Мая Дряновска и още 2 служителки. 10 управители на търговски дружества на територията на т.нар. парк стомана-Перник вече заявили пред следователите, че са купували промишлена вода от "Стомана индъстри".
Има възможност на разпитите на новите свидетели да присъстват адвокати само в случай че някой от тях се притеснява, че при отговор на въпрос може да уличи себе си в престъпление.

За сега не е планиран разпит на регионалния министър Петя Аврамова, тъй като според доказателствата по делото до момента ремонтът на яз. "Студена" няма отношение към изразходването на водата и пресушаването му. Ако има проблеми с финансовите ресурси - например нещо е платено по-скъпо, това ще бъде разследвано, но вероятно в отделно дело, каза магистрат. Той допълни, че ще се провери всичко, поради което се проучват документите и от МРРБ.


Източник: 24chasa.bg

Коментари (22)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (40) (1)
    2. добавен от: правчанин 13 Януари, 12:42

    КПКОНПИ да дойде да провери произхода на средствата за имението дето го е вдигнал !

    • (9) (0)
      1. добавен от: Анонимен 13 Януари, 16:59

      По сигнал на Павлин Цветков е проверяван от НАП за доходи и имоти още през 2011 г. Тогава всичко му е "узаконено" със заеми от тъщата и прочие, като на Цветанов апартаментите. След това, шефът на НАП стана депутат от ГЕРБ.
      И ти си гладувал за ГЕРБ. Сигурен съм! За това си правя труда да ти пиша, да си видиш акъла от позицията на изминалото време.

    • (4) (0)
      2. добавен от: Анонимен 13 Януари, 17:01

      *"гласувал" вместо "гладувал" да се чете по-горе

    • (4) (15)
      3. добавен от: правчанин 13 Януари, 18:16

      Що да не гласувам за ГЕРБ,ти да не искаш за комунистите да гласувам ! Щото ако ГЕРБ половината пари ги крадат а другата ползват по предназначение,то комунясите крадат 90% и....спират еврофондовете !

    • (2) (0)
      4. добавен от: Анонимен 13 Януари, 18:50

      Ахахааа! А така!

  • Отговори (42) (3)
    3. добавен от: Анонимен 13 Януари, 12:43

    ОПГ от Правец действа в цялата държава. Окрадоха народа. Всички в затвора!

  • Отговори (31) (3)
    4. добавен от: Анонимен 13 Януари, 12:53

    И за боклука да го разпитат този тарикат.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (8) (0)
      1. добавен от: Анонимен 13 Януари, 14:16

      Ще му излекуват хемороидите

  • Отговори (29) (2)
    6. добавен от: Анонимен 13 Януари, 13:20

    Народът се събужда брава

  • Отговори (26) (3)
    7. добавен от: Анонимен 13 Януари, 13:21

    Давай народе неможе така робско да се живее

  • Отговори (19) (1)
    8. добавен от: Анонимен 13 Януари, 14:18

    А другия айдук от сниката зад него, кога?

  • Отговори (9) (1)
    9. добавен от: Анонимен 13 Януари, 15:11

    Като дойде КПКОМПИ да провери средствата за имението какво ще стане познат сценарии теглил заем за 10 г . Докато правил дупки да сади домати намерил гърнето със злато и дофинансирала имота пито платено

  • Отговори (15) (0)
    10. добавен от: Анонимен 13 Януари, 15:50

    Тизи продаде Ботевград

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete