Неделя, 26 Януари 2020, 22:29

Кръстовден е!

14 Септември 2019, 08:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1077 2


Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Историята на празника идва още от 326-та година, когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос. След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

У нас в навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, за да се помолят за здраве. В народните поверия се казва, че тогава всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу празника Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се устройват трапези, придружени с песни и танци.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кристина, Кръстина,Кънчо, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. и др.Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (200)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (19)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (17)
70% Complete
Мир по Земята (34)
70% Complete