Четвъртък, 25 Април 2024, 15:02

Кръстовден е!

14 Септември 2019, 08:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2513 2


Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Историята на празника идва още от 326-та година, когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос. След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

У нас в навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, за да се помолят за здраве. В народните поверия се казва, че тогава всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу празника Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се устройват трапези, придружени с песни и танци.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кристина, Кръстина,Кънчо, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. и др.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete