Сряда, 23 Септември 2020, 21:42

Културното наследство в многото му аспекти

14 Септември, 16:01
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 250 0


През месец септември 2020г. България за пореден път се включи в инициативата „Европейски дни на наследството” (ЕДН) – съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: „Европа, общо наследство”. Страната ни отбеляза и ще продължи да отбелязва Европейските дни на наследството с над 300 събития в различни населени места. Сред проявите, организирани от общините, са: фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни други инициативи за всички възрасти.

Множество музеи, галерии, културни и природни обекти осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец септември при спазване на противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на Covid-19. Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване.

По традиция, дните на засилен интерес към културното ни наследство, Исторически музей -Ботевград посвещава на своите дарители, без които нито една изложба не би могла да бъде реализирана изцяло. На 22-ри септември, когато отбелязваме и Независимостта на съвременна България, от 11.30 в сградата на музея официално ще бъдат връчени почетни свидетелства на дарителите в периода 2019-2020г., като израз на дълбока и искрена признателност и благодарност към тях. Тогава посетителите ще могат да видят изложбата “ …СЛЕД КАТО ЧУХА ЧУДОМИР…“, окомплектована с дарените вещи.

Ден преди това - на 21-ви септември /понеделник/ от 18.00 часа, в сградата на музея ще бъдат изложени движимите културни ценности, придобити по време на археологическите проучвания, проведени през 2019г. в землището на с. Скравена, общ. Ботевград. Гостите на музея ще имат възможността да присъстват на представянето на крайните резултати на спасителното проучване на „Антично селище в м. Грамаде, с. Скравена“ лично от ръководителя им доц. д-р Сергей Торбатов – НАИМ при БАН, и да разгледат експонатите, които също ще обогатят фонда на Исторически музей - Ботевград.

Заповядайте!


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (2)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (420)
70% Complete
Не съм съгласен (221)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (173)
70% Complete