Вторник, 16 Април 2024, 06:54

КЗК спря сделката с Инерком за "ЧЕЗ България"

19 Юли 2018, 14:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1040


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани покупката на активите на CEZ Group от "Инерком Груп", става ясно от съобщение на регулатора. Комисията образува производство по сделката в края на юни.

В процеса на проучване е било установено хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата на пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, отбелязват от КЗК.

Според комисията има опасност сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ България, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, съобщи Investor.bg.

Заключението на антимополната комисия е, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. Именно с тази причина комисията мотивира отказа си да допусне изпълнението на сделката.

Договорът между двете компании предизвика сериозни дискусии, като дори специална комисия към Народното събрание анализираше детайлите. Вниманието беше насочено към финансирането на покупката и възможността "Инерком България" да управлява мрежата на ЧЕЗ България адекватно.

Анкетната комисия приключи работата си с препоръка правителството цялостно да анализира процеса на приватизация в енергийния сектор.

От БСП настояват държавата да изкупи активите на CEZ Group у нас, след като инвеститорът желае да напусне страната, като така бъде защитен интересът на потребителите.



Източник: dnes.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete