Четвъртък, 28 Март 2024, 19:09

Летен "Свети Николай" отбелязаха в Скравенския манастир

9 Май 2014, 13:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2257 0


Храмов празник на манастира „Св. Николай Чудотворец” (Летен Свети Николай) отбелязва днес църковното настоятелство и жителите на с.Скравена. По традиция Отец Петър отслужи водосвет за здраве на всички присъстващи. Те от своя страна отдадоха почит на светеца със запалена свещичка по време на литургията.
„Днес честваме пренасянето на мощите Свети Николай в град Бари, Италия. Те се съхраняват в позлатен саркофаг на величествена катедрала и привличат поклонници от цял свят, от всички раси и всички вероизповедания” каза Василия Стойнова от църковното настоятелство и внучка на Поп Фильо, който разкрива основите на разрушения манастир.
„Отправяме молба към Св.Николай да бъде наш защитник  и пазител, ходатай пред Бога”, каза тя, след което даде кратка информация за дейността на манастира. По думите на г-жа Стойнова, предстои да се поправи оградата на манастира, която пази и пет-вековния дъб, съхранил историята на манастира. По нейна молба и съдействието на кмета на общината Георги Георгиев, Общински съвет отпусна за тази цел 1000 лв. Василия Стойнова посочи, че манастира вече има и една малка придобивка с голямо значение - отпечатаната малка летописна книжка. „Това е един синтезиран разказ за историята на манастира от древността до наши дни, за хората, който най-много са допринесли за неговото разкриване и построяване. Почти няма човек от Скравена, който да не е помогнал с нещо  за неговото възстановяване”, подчерта Стойнова и препоръча на скравенчани да си я закупят. Тя цитира думите на проф. Стоян Михайлов, който преди време каза „Времето минава и поколенията се менят, само това, което е написано остава”.
 
След празничния водосвет, Отец Петър поръси за здраве миряните със светена вода. Последва празничен обяд с курбан боб чорба, осигурен от Отец Николай - първият игумен на манастира и от г-жа Ганка Иванова от Ботевград. Чорбата бе приготвена от ВескоДимитров - майстор готвач и група помагачи. Кметът на Скравена Иван Иванов посрещна любезно всички гости и ги поздрави с добре дошли.
 
Днешният празник се установява на 9-ти май 1087 г., когато свещеник от град Бари-Италия  пренася мощите на Св. Николай Чудотворец от гр. Мира. Именно затова празникът се нарича летний Св. Никола. В 1139г. се построява голям храм в Бари, където и днес се прави поклонение.
Веселието в двора на манастира не попречи на работливите служители на Кметство Скравена да разчистят пътя и пространството около светата обител, за да може миряните да преминават и паркират колите си, видя наш репортер.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete