Петък, 29 Март 2024, 07:13

Линейките водели болни в точно определени лечебни заведения, с които се разбирали предварително

29 Юни 2016, 13:21
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 976 1


Шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев отрече да е издал устна заповед пациентите да се карат в предпочитани частни болници. На множеството примери, които бяха предоставени от водещите на Нова телевизия, включително и с видео  интервюта от близки, загубили роднините си, сегашният шеф на Спешна помощ се оправдаваше, че имало причини да не бъдат избирани най-близките болници.
"Има причини да не бъде хоспитализиран пациентът там (на екрана бяха показани графики, в които е очевадно, че линейките подминават най-близките болници, включително и Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", и отиват другаде -б.р.). Причините са трафик, ремонт на болницата, липса на скенер, липса на свободни легла. В такава ситуация имаме желание на пациента, на близките - нямате представа за средата, в която работим, когато имаме спешен случай. Всеки е взел телефон, звъни на познати, на лекари", заобяснява д-р Гелев.

Той не отрече, че има и случаи, в които нарочно е подмината някоя болница."Такива случаи имаме, но те са в така степен миними.. минимали...", заплете се в думата "минимализирани" д-р Гелев. Сред случаите, за които призна, беше и този на Мариана Ганева, която губи майка си след като спешния екип я завел в отдалечена болница.

"В този случай, който показвате, имаше жалба, може би дъщерята, която сте заснели. Ръководството не толерира такива прояви. Беше направена тази проверка, дойде и жалба от Медицински одит", призна д-р Гелев.
Макар че ден преди да отиде в студиото д-р Гелев отказа да отговори на журналистически въпрос на разследващия журналист Генка Шекерова с аргументите: "Нито знам от къде е взета болната, нито...", обясни с раздразнение той, днес се аргументира с математически изчисления.

На въпрос защо всеки втори случай на спешен пациент се пренасочва към отдалечена частна болница, д-р Гелев започна да изчислява. Д-р Гелев започна да обяснява данните, че половината от 1362 пациенти от всички 18 180 хоспитализирани в частни лечебни заведения са били приети в по-отдалечени болници.
За половината от тях частното заведение е най-близкото, а останалите 86 частната болница не е най-близкото, гласяха фактите, представени от водещите. В отговор на данните, д-р Гелев започна да изчислява какъв процент от приетите пациенти са били пренасочени към отдалечени болници, без да уточни, че зад цифрите стоят човешки съдби.

Д-р Георги Гелев не отговори на информация за случай, при който близка на пациент обясни, че според нея разговорите на спешния телефон се пренасочват. Не отговори ясно и на данните, че всеки втори пациент откаран в частно болнично заведени не е насочен към най-близката. Вместо това започна да обяснява, че през 2015 г. има14 наказани служители в Спешна помощ.

Защо това е нарушение, а останалите случаи - не са, запита водещата Ани Цолова, но конкретен отговор не последва.
Шефът на Спешна помощ отхвърли мнението на свои колеги, които потвърждават подобна тенденция - болните да се насочват към определени болници, които да усвояват парите по клиничните пътеки за лечение. Д-р Гелев  хвърли вината върху разследващия журналист, че искал да направи внушение. Фактът, че проф. Начев, д-р Румяна Тодорова, д-р Стефан Константинов потвърждават, че наистина има пренасочване на пациенти, д-р Гелев отрече.

Запитан за конкретна друга болница, към която силно е намалял притока на спешни пациенти, д-р Гелев каза: "Дайте го този собственик, искам да го видя". След това, явно неразбрал за това, че към тази болница е ограничен приема на болни, той обясни, че тя е добра болница, елитна болница с добър кардиологичен екип, но да се вози от Банкя от село Ботунец... поясни шефът на Спешна помощ.
На конкретния въпрос защо за година са намалели караните пациенти в тази частна клиника, шефът на спешна помощ отново каза, че това били внушения. Той се "измъкна" с думите: "Не може да администрираш морал, възпитание, съвест - това не се администрира", заяви д-р Гелев.

Той отрече да е наричал служителите си "Цървули". Изгледа включения репортаж, при който служител на Спешна болница цитира думите му, че имат пари за ядене и се отнася подигравателно, но отрече и това. Служителят потвърди, че д-р Георги Гелев ползва думи като "Цървули" в комуникацията си с тях. "Никога не съм употребявал подобен израз към когото и да било", заяви Гелев.


Източник: БГнес

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Юли, 16:26

    Вече има резултати!Миналия месец,мъж от едно село в правешка община по тази схема,докато му "намериха" место чак във Враца /!/ в кардиологията,взе та умря по пътя!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete