Събота, 20 Април 2024, 15:11

Литературен клуб "Стамен Панчев" представи 10-та си книга "Ботевград - с лице и дух"

30 Март 2015, 19:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2043 7


„Ботевград – с лице и дух” – така е озаглавена поредната книга, чиито автори са местните поети от литературен клуб „Стамен Панчев” Ботевград. Тя бе представена днес от 17:30ч. в пълния малък салон на НЧ „Христо Ботев 1884”. Встъпителното слово произнесе Любен Томов, който приветства всички присъстващи, обединени около любовта към творчеството. Той представи и гостите, сред които бяха:  председателят на Съюза на българските писатели в България Марин Кадиев – добре познат на ботевградската общественост и приятел на клуба; Цветан Цоловглавният спонсор, който безкористно помогна за издаването на книгата; проф. Стоян Михайлов, който често присъства на изявите на литературния клуб. В залата бяха още поети и писатели, председатели на литературни клубове в съседни общини, близки и роднини, приятели.
 
„Ботевград – с лице и дух”  е 10-та по ред книга на литературен клуб „Стамен Панчев”. Пейо Пеев, председател на клуба, поднесе историческа справка за основаването и дейността му. Той запозна гостите с причините и начина, по който поетичните творби от новия сборник се появиха на бял свят. „Книгата е озаглавена така, защото всеки град си има лице и дух, което е плод на културното развитие на обществото. В тази книга ние се опитахме да съберем всичко това, което създадохме през годините. Това творчество е отразено в стихове, посветени на нашите предци”, заяви г-н Пеев. „Събрали сме всички материали, посветени на Ботевград. Аз се гордея, че живея и творя тук, защото нашия клуб е създал над 60 творби, посветени на града. Тук е моментът да благодаря за финансовата ръка, която ни бе подадена и която развърза творческите ни възможности. Помогнаха ни и с-во Накови, с-во Константинови, с-во Гълъбови и с-в Данчеви, към които също поднасям своите благодарности.  Благодарение на г-н Цолов, книгата придоби съвсем друг облик – тя отразява културните ценности на града – църквите, манастирите, езиковите центрове и хора, дали своя голям принос в развитието на икономиката в града. Тях сме отбелязали в специална рубрика”, продължи председателя на клуба. За заключение той посочи, че сборникът ще задоволи интересите на много хора за случващото се в Ботевград през последните 50г.
 
Виктория Раловска, приятелка на литературен клуб „Стамен Панчев”, представи кратко есе, съдържащо мисли и чувства, провокирани от издаването на сборника. За финал тя се обърна към Цветан Цолов с думите: „С вашето добротворство, Вие се записахте в културния афиш на Ботевград. Поетичен колаж от стихове представи Мария Ценева.
 
Г-н Цолов също изказа своите благодарности към гостите. Той не подмина фактът, че живеем в едно разделено общество. Но застана зад тезата, че трябва да се обединим за доброто бъдещо развитие на нашия роден град.
 
Царинка Божилова, зам.-председател на клуба, прочете поздравително писмо от д-р Симеонка Влайкова, заслужил креавед в литературния клуб. По лични причини, тя не бе сред присъстващите. Мартин Кадиев също произнесе своя анализ и впечатления на базата на издадената книга.
 
Местните поети и писатели получиха множество поздрави и цветя по повод новия сборник. Присъстващите не скриха възхищението си от тази литературна творба, сбрала в себе си духа на нашия малък град и от майсторството, с което са поднесени творбите в нея.
Събитието продължи с празничен коктейл, подреден във фоайето на читалището.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Март, 20:11

    Цецко, тебе не можахме да разберем за кой играеш.Беше в РЗС,сега Яне e c Бойко.Сега се въртиш около Гунчо-Войвода.Утре не се знае,какъв вятър ще живее,Дали няма да си към Лютфи-ефенди?! :( :)

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 31 Март, 16:44

    Царинка заслужено е избрана на заместник-председател на литературен клуб - успяла е да завърши средно образование и то СПТУМ! Сигурно е сред най-интелигентните в този клуб!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete