Петък, 29 Март 2024, 14:06

Литературна вечер, посветена на творчеството на Ран Босилек

6 Март 2012, 18:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2970 4


Литературна вечер под надслов „Ран Босилек – поет на златното детство” се проведе в общинската библиотека в Ботевград. 24 ученици от 3 „б” клас на училище "Н.Й.Вапцаров" показаха какво са научили за автора. Облечени в народни носии те разказваха приказки от един от най-четените и обичани български детски писатели. С трепет и възторг малчуганите рецитираха и част от стихотворенията на Ран Босилек.

Ран Босилек е творческият псевдоним на Генчо Станчев Негенцов. Той е роден в Габрово на 26.09.1886 г. Завършва Априловската гимназия и за кратко е учител. Следва известно време Славянска филология в Софийския университет. Завършва право в Брюксел, където защитава и докторат. Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и проза. Творбите му се отличават с увлекателност, достъпност, топъл сърдечен тон. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Една от най-известните му творби е “Патиланско царство” (1927) – увекателна история на деца и възрастни. Ран Босилек е и един от най-известните преводачи и популяризатори на детска класика у нас. На Босилек принадлежат някой от най – популярните български произведения. Това са „Я кажи ми , Косе-Босе, Кумчо Вълчо, Кума Лиса, Баба Меца  и др.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Март, 21:51

    Страхотно представяне на възпитаниците на г-жа Нели Радославова. Нека и благодарим за положените всеотдайни усилия и обич към нашите деца, дано повече педагози следват нейният път. Да благодарим и на попорасналите малчугани, които се представиха отлично. В очакване сме на следващо събитие! Родител.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Март, 10:01

    Страхотно беше, браво.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Март, 10:29

    Браво на госпожата и децата! Страхотен клас! Поздравления!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Март, 08:20

    Поздравления от колега от друго училище. Сигурна съм, че е било страхотно преживяване за децата и техните родители. А учителят, който по призвание е такъв, рано или късно се радва на уважението на тези, на които е посветил живота си!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete