Четвъртък, 25 Април 2024, 11:26

Ловчанският митрополит Гавраил:” Спирането на празненствата на Разпети петък ще донесе благословение на града”

28 Март 2012, 18:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5332 6


Ловчанският митрополит Гавраил посети днес Ботевград по повод конференция на свещениците от община Ботевград. На мероприятието той е разисквал организационни въпроси с 11-те отци. Пред наш репортер той коментира широко обсъжданата тема за отбелязването на Разпети петък. По думите на дядо Владика преди 9-ти септември в деня на Христовата смърт не са се позволявали пиршества. Те са се правели в първия ден след Великден, т.е. в понеделник. Според Ловчанския митрополит празненствата са преместени на Разпети петък нарочно. „По този начин се осквернява най-съкровения ден, когато са страданията на Господ Иисус Христос. Този ден не е повод за празнуване и не бива да се пренебрегва.”. Това не носи никакво благо за града, каза още Владиката. Отеца препоръча на ботевградчани да се постараят да отбелязват радостта за възкресението на нашия Спасител във Светли понеделник. Това обаче може да стане само с желанието на хората, допълни още той.
Ловчанският митрополит Гавраил е роден на 16 юни 1950 г. в София. Светското му име е Цветан Динев. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство 1973 г. заживява в манастира "Св. Петка" до с. Клисура край Банкя. Замонашва се през 1979 г. През 1984 г. завършва Духовната академия (сега Богословски факултет на Софийския университет) и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. От 1991 г. до 1998 г. е протосингел на патриарх Максим. На 19 октомври 1998 г. в Рилския манастир е хиротонисан за епископ с титула Макариополски. На 28 януари 2001 г. е избран за Ловчански митрополит.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Март, 20:03

    Народа е прост и му трябва време да се осъзнае,за това вземете мерки и дано да се спре това кощунство...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Март, 09:19

    Този важен въпрос може да се разреши много лесно - Общината е тази, която има право да разпореди в кой ден могат да се инсталират люлките и сергиите, а именно на Светли понеделник. Толкова е лесно!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Март, 09:32

    Георгиев има изгода от тези люлки, да гушка парички, кво му пука кво си мислят поповете

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: олигофрения 29 Март, 10:08

    Нима е богоугодно да няма празници. всеки повод за развлечение е нещо красиво. църквата е мафия, кражбата е богоугодна , усмивките на хората ..не ? Гаврасополиве набий си гегата в търговския грешнически педерастки гъз и оставетер хората бе псевдосветци !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: mafiq 29 Март, 10:14

    http://hdbox.bg/w/uc-df4f504a eto da se prosveti malko naroda :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Март, 12:49

    Не става въпрос да няма празници, а това, че не е редно ботевградчани да празнуват на Разпети петък-най-тъжния ден от годината. Мислете малко повече за самите Вас и душите си. Празникът, преместен с един ден по-късно даже ще донесе повече усмивки, а и ще се включат в него и вярващите православни, колкото и малко да са те в нашата изпълнена с Чудотворни места страна, а толкова атеистична.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete