Сряда, 24 Април 2024, 09:13

Ловчанският митрополит Гавриил и кметът Гавалюгов поздравиха жителите на общината на втория ден от Великден

17 Април 2017, 13:07
(6) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4943 16


Дъждовното време днес не попречи на жителите на община Ботевград да посетят Градския парк, където в 10:30ч. започнаха честванията по повод втория ден от Възкресение Христово и Събора Ботевград. В началото на празничната програма се изявиха Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и Мажоретен танцов състав с ръководител Иванка Христова.

Водещата Миглена Василева припомни, че през изминалата година бе възродено едно емблематично събитие, което съхранява паметта и носи идентичността на нашия край, а именно Събора на Ботевград, който за втора година жителите на общината посрещат на втория ден от Възкресение Христово. „В съвременния свят връщането на традицията е богатство, което носи радост, гордост, национално самосъзнание и насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на българщината”, каза водещата.

Във времето на най-светлите празници, Ботевград отново посрещна Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, който отслужи водосвет за здраве на жителите на община Ботевград. Водосветът бе включен в празничната програма. Ето и част от словото му:

„Драги жители на община Ботевград, ние сме се събрали отново във втория ден на най-сияйния, най-светлия християнски празник – Христовото Възкресение, когато си спомняме за станалото преди 2000 години. За начина, по който враговете на Господ са искали да заличат всякаква памет за него, затова го разпъват, за да не остане името му свято. Радвам се, че вашият град празнува на този светъл, прекрасен ден, когато е време за тържества, празници, пъстри хора и хубава трапеза. Нека възкръсналият Господ да Ви даде здраве, много радост, да помогне да вашите управители да решават въпросите, така че този град да бъде и духовно и материално за пример. Да има работа за младите хора и вашите деца да си останат тук, където са живели вашите предци и са се борили за този град. Христо Воскресе!”, каза в приветственото си слово Ловчански митрополит Гавриил.

Думата за поздравително слово бе предоставена на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов:

„Здравейте скъпи ботевградчани, уважаеми гости на нашия град, Христос Воскресе! Поздравявам Ви с този най-светъл християнски празник. Има може би нещо символично и специално за нашия град и това е, че много градове и населени места в България имат събори, но нашият събор се провежда именно на най-светлия християнски празник -Великден и това прави нашия събор уникален. Благодаря Ви още веднъж, че благодарение на Вас възкресихме една истинска традиция, една традиция, която е изключително нужна на нашия град, която ни обединява и ни кара да погледнем в миналото, да се върнем към нашите корени, да видим нашата история, с която можем само да се гордеем. Пожелавам Ви да сте живи и здрави, да бъдете позитивно настроени и добронамерени, да вярвате и работите за доброто на нашия град и за доброто на нашата държава. Вчера разсъждавах кои са символите на нашия град. Безспорно символът е Часовниковата кула, друг символ е баскетболният „Балкан”, третият символ, който се надявам, че с Ваша помощ ще определим като символ на града да бъде Събора на Ботевград. Към този събор интерес проявяват интерес търговци и жители от различни краища на държавата. Убеден съм, че скоро нашият събор ще стане и международно значим. Изключително се радвам, че дъждовното време не Ви е притеснило и Вие излизате, за да празнувате, тъй като настроението се създава не от времето, а от Вас самите. Честит празник! Пожелавам Ви добро настроение”, каза кметът Гавалюгов.

Водещата Миглена Василева припомни, че козунаците са сладкия хляб, който ядем на Великден и са любим десерт за малки и големи, както и, че ако червените яйца са символ на кръвта на Христос, то козунакът е неговата плът. Тя прикани присъстващите да се почерпят с традиционен 30- метров козунак, традиционно подсигурен от Дружество „Орханиец”.

В пъстрата програма на днешния празник до обяд участие взеха: Народно читалище „Христо Ботев 1884”, Ботевград, участие на читалищата от общината - програма на НЧ „Събуждане 1895“, село Врачеш, програма на НЧ „Правда 1905“, село Новачене, програма на НЧ „19 февруари 1906“, село Скравена, програма на НЧ „Никола Ракитин 1890“, село Трудовец.

В следобедната празнична програма участие ще вземат:

16:00 ч. – 17:00 ч. – Концерт на НЧ „Заря 1895“ – град Правец
17:10 ч. – 19:40 ч. – Фолклорен оркестър „Орфей“
19:50 ч. – 20:20 ч. – Певиците Любомира Вушева и Мария Атанасова
20:30 ч. – Концерт на Васил Найденов


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Великденски събор 2017

Подобни новини

Коментари (16)

  • Отговори (8) (14)
    1. добавен от: Анонимен 17 Април, 13:10

    ОСТАВКА!

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 18 Април, 10:29

      Хайде, нЕма нужда. Доволни сме от кмета. Да е жив и здрав!

  • Отговори (8) (14)
    2. добавен от: Анонимен 17 Април, 13:16

    Какво мисли Негово Светейшество относно извършения снощи езически ритуал на Великден?

  • Отговори (8) (11)
    3. добавен от: Анонимен 17 Април, 14:09

    всеки е ял и пил 3 дена ,тоя на четвъртия ден събор прави,когато хората си почиват и заминават,абе шантава работа.

  • Отговори (17) (4)
    4. добавен от: Анонимен 17 Април, 14:23

    Мбого хубава реч господин Гавалюгов.Поздравления!

  • Отговори (12) (5)
    5. добавен от: Анонимен 17 Април, 14:25

    А какво мисли за малоумниците дето си искат празника ”разпети петък” и се поздравяват на същия ден с„ честит празник „?

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 18 Април, 15:49

      Мисли, че Господ рано или късно, ще ги накаже.

  • Отговори (10) (4)
    6. добавен от: кмета 17 Април, 15:55

    Абе кмета си е идеален. Поне организира някаква програма. Вярно, че местните са свикнали да е в петък. Но истинския християнин не би празнувал на разпети петък. Няма лошо, че се измести. Малко е неудобно на великден да обикаляш сергиите, но е хубаво, че е два дни.

  • Отговори (8) (2)
    7. добавен от: кмета 17 Април, 15:55

    Абе кмета си е идеален. Поне организира някаква програма. Вярно, че местните са свикнали да е в петък. Но истинския християнин не би празнувал на разпети петък. Няма лошо, че се измести. Малко е неудобно на великден да обикаляш сергиите, но е хубаво, че е два дни.

    • (5) (9)
      1. добавен от: Анонимен 17 Април, 17:04

      Вземи си го у вас, като е идеален! И престани да поустваш глупостите си по два пъти! Тъпачка!

    • (4) (10)
      2. добавен от: Анонимен 17 Април, 17:04

      Изобщо не е хубаво,че е и в понеделник.Трябва да е от петък до понеделник

  • Отговори (6) (11)
    8. добавен от: Търговец 17 Април, 19:02

    Дадох луди пари за наем на недоразумението ви, както го наричате вие, местните. Дадох луди пари за транспорт на стока, сергии и люлки. Дадох ги, с надеждата да покрия тези разходи и да остане и нещо за мен, дето съм мръзнал, живял на полеви условия, товарил, разтоварвал. За благодарност че му плащам, недоразумението ви ми забрани да работя през останалите дни, освен в събота и неделя, когато не спря да вали и беше студено. Връщам се на чиста загуба. И не само аз! Познайте догодина кой ще ви дойде в катуна!

    • (5) (2)
      1. добавен от: Анонимен 18 Април, 10:32

      Дал си ги на куково лято, мухльо! Смени си репертоара, че този се изтърка с катуните!

  • Отговори (3) (8)
    9. добавен от: Анонимен 17 Април, 20:37

    никой,мн.ясно.празника и събора трябва да си е в петък

    • (5) (2)
      1. добавен от: Анонимен 18 Април, 07:53

      Ходи си в Калугерово, пияницо. Стока, сергии и люлки ти нямаш. А вече и ракия, защото си я изпил.

    • (9) (2)
      2. добавен от: Анонимен 18 Април, 10:34

      А, почини си сега, та да имаш сили за следващата година. Много се озори, опъва жили да те чуе някой, но глас в пустиня.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete