Вторник, 19 Март 2024, 13:46

Ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 8 август

5 Август 2020, 10:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1292 0


На 8 август, събота, се открива ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ловът стартира съгласно разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Съгласно разпоредбите в него ловуването се извършва само с писмено разрешително по образец, в което са вписани датата, имената на ловците, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Разрешен е ловът до 15 броя пъдпъдъци на всеки ловец, както и до 10 броя от видовете гривяк, гургулица, горски бекас и обикновена бекасина. Ще се следи за стриктното спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Изпълнителна агенция по горите припомня, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-интензивния пожароопасен сезон. Необходимо е внимателно отношение по време на ловните излети и прилагане нормите за безопасност по отношение собственото здраве и това на останалите участници в лова и туристи в гората, както и по отношение прилагане на противопожарните правила.

Призовават се ловците да спазват и предприетите мерки за биосигурност по отношение предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. Преди всеки ловен излет и в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти също би следвало да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени сред природата, тъй като това би създало предпоставки за разпространение на заболяването. Изпълнителна агенция по горите призовава отново и за необходимостта от бързо оповестяване за открити трупове на умрели диви свине по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112.

Предвид стартирането на ловния сезон в извънредна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването по отношение на ограничаването на разпространението на заболяването Ковид-19. Необходимо е спазване на дистанция, носене на лични предпазни средства при необходимост и извършване на дезинфекция по време на всеки от етапите от провеждането на груповите ловни излети.

Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства, при които ще се прибере след завършването на ловния ден.

Успех и наслука с повишено внимание и отговорност!



Източник: bglov.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (51)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (92)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (22)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (16)
70% Complete