Четвъртък, 18 Април 2024, 17:22

Лукойл отпадна след уникална драма във Франция

20 Декември 2011, 23:27
(0) (0)
Правец - Спорт
Прочетена: 1850 3


Българският шампион ЛукОйл Академик отпадна от турнира Еврокъп след страхотна битка с френския АСВЕЛ и загуба с 68:69 точки след продължение. „Студентите” се бориха страхотно и до последно имаха шансове за успех, който би ги класирал в Топ 16 на надпреварата, но не издържаха.

Най-резултатни в този последен за Лукойл европейски мач за сезона бяха Брандън Хийт и Тодор Стойков с по 14 точки, Андре Оуенс добави 11, а Бруно Шундов - 10. Дижон Томпсън с 21 точки, и големият герой Ким Тили с 19 бяха най-полезни за АСВЕЛ.

В допълнителните 5 минути АСВЕЛ започна много по-добре с бързи 4 точки да 60:56. Ламонт Мак вкара 2 за Академик, но французите реализираха от далеч за 63:58 в средата на продължението. Нервите и умората си казаха думата за ЛукОйл и последвата две поредни пропилени атаки. Томпсън бе фаулиран, вкара единият наказателен за 64:58 за АСВЕЛ. Шундов бе точен от тройката две минути преди края и българският шампион намали изоставането си на 3 точки- 61:64. Втора тройка на Бруно Шундов върна надеждите в лагера на „студентите” 1.37 минути преди последната сирена и 64:64. Само 60 секунди преди края ЛукОйл изоставаше с 1 точка. Шундов направи добавка след стрелба на Хийт. ЛукОйл поведе с 68:67, но при оставащи 5 секунди, Тили вкара победен кош за 69:68 точки и 0.5 секунди ЛукОйл нямаше какво да промени.

Последните 10 минути на двубоя започнаха с кош на Тенчо Банев, последван от грешка в защита за Академик, която този път не бе наказана с точки. Арсич върна в игра Брандън Хийт, а той увеличи актива си на 13 точки с точен изстрел за 49:47 за ЛукОйл. Домаките обаче бързо вкараха 3 точки за 50:49 в своя полза и оставащи 7.30 минути до края. Рискован, но точен изстрел на Андре Оуенс за три точки изравни резултата при 52:52. Маринов пропусна от далечно разстояние, а домакините също. Двата състава демонстрираха изключително желание в тези последни минути за удоволствие на феновете. Пет минути преди края Божо Аврамов вкара тройка и върна преднината за Академик- 55:52. Объркване в атака за ЛукОйл обаче не позволи увеличаване на аванса на шампионите. Армстронг надигра Бруно Шундов под кожа и реализира за 55:54, но все още в полза на българите 3.20 до края. „Студентите” пропиляха последвалата атака, но домакините също сгрешиха, а Хийт бе фаулиран 2.04 минути до сирената. Американският гард вкара само единия наказателен удар да 56:54, а в последвалата атака за французите, българите се справиха в защита. Ламонт Мак пропусна при далечна стрелба с 1.19 преди края резултатът бе 56:54 за ЛукОйл Академик в мача, който се превърна в истински трилър. АСВЕЛ обаче върна лесно две точки за равенство 56:56. Хийт пропусна тройка, ЛукОйл все пак овладя, но после Мак сгреши при атаката към коша на французите 26 секунди преди сирената. Българският шампион успя да се спаси при нападението на АСВЕЛ и овладя топката, но последва фаул само 1.5 секудни преди края на мача. След прекъсване взето от Йовица Арсич комбинацията за победен кош между Аврамов и Мак не успя и двата тима ще играят продължение.

Второто полувреме на двубоя АСВЕЛ- ЛукОйл Академик започна не особено убедително за българския тим. Домакините стопиха пасива си, а Мак вкара първи кош за ЛукОйл в третата час две минути след нейното начало. Дижон Томпсън вкара за 41:38 точки, 4 минути след началото на това полувреме. Американецът е най-резултатен до момента за АСВЕЛ с 12 точки. Пропуски за ЛукОйл и точни изстрел на Хилтън Армстронг обърнаха резултата в полза на домакините – 42:41 точки, 4 минути преди края на третата четвърт. Пак грешка при организацията на нападението на Академик, втори фаул на Шундов и кош и фаул на Лео Уестерман направиха разликата 4 точки за АСВЕЛ- 45:41. Домакините демонстрират доста по-сериозна защита, а далечната стрелба на „студентите” не потръгна през това полувреме. Оуенс намали с тройка за 45:44 за АСВЕЛ, а ЛукОйл имаше и шанс пак да си върне преднината, но комбинация между Аврамов и Банев не сполучи минута преди края. Американецът Филип Гос вкара на два пъти от наказателната линия след фаул на Павел Маринов, а в оставащите секунди българският състав пак не успя да завърши успешна атака.

Павел Маринов вкара първите си точки в двубоя в началото на втората четвърт, но при последвалата атака за АСВЕЛ Бруно Шундов направи нарушение, а домакините намалика за 15:23. Тази част не започна особено успешно за „студентите”, като последва и грешен пас, но Хийт реализира от далечно разстояние за 17:26 след минута и половина игра. На паркета се появиха Божидар Аврамов и Веско Веселинов. Наставникът Арсич пак върна Тенчо Банев в игра на мястото на Шундов. Баскетболните ни шампиони пропиляха две поредни атаки и със страхотна забивка АСВЕЛ намали пасива си до 5 точки – 21:26, 6.40 минути преди почивката, което предизвика Йовица Арсич да вземе прекъсване. Грешка на Маринов предизвика сръбския специалист да върне на паркета капитана Тодор Стойков, а бърза атака за ЛукОйл завършена от Тенчо Банев направи резултата 28:21. В средата на часта при борба за отскочила топка американецът Дижон Томпсън удари в лицето Стойков и последва размяна на реплики. Размяна на кошове, но и пропуски на ЛукОйл от тройката стопиха аванса на българския първенец до 3 точки за момент. Секунди преди сирената за края на първото полувреме Хийт реализира, а след пресечен пас от Андре Оуенс и нови точки за Брандън Хийт, двата тима се оттеглиха на почивка при 39:32 за Академик. Шампионите натрупаха преднина с по-солидна игра под коша на съперника и благодарение на точната ръка на капитана си Тодор Стойков, особено през първите 10 минути. Стойков е с 14 точки на полувремето, а Брандън Хийт му партнира отлично с 10 точки до момента.

Първите точки за ЛукОйл Академик в началото на срещата отбеляза капитанът Тодор Стойков от наказателната линия и от тройката. Местната публика в Астробол Арена създаде хубава атмосфера в началото на сблъсъка, като в залата има около 3 хиляди души. Двубоят започна с минута мълчание в памет на починалия преди седмица бивш баскетболист на АСВЕЛ Рони Смит. Домакините дръпнаха с 10:5 точки, но след тройка на Хийт и нови наказателни удари на Стойков ЛукОйл изравни до 10:10 в средата на първата част. Кош на Андре Оуенс даде първа преднина за българския шампион при 12:10. ЛукОйл дръпна с 8 точки- 18:10 след добри изяви на Шундов и Мак 2 минути преди края на частта. Страхотен пак на Брандън Хийт към останалия сам на тройката Тодор Стойков и точен изстрел на капитана направи разликата 11 точки за „студентите”- 21:10. АСВЕЛ върна две точки и оформи края на първата част 21:12 за Академик.



Източник: gong.bg

Ключови думи: Лукойл Академик

Подобни новини

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Декември, 00:03

    Арсич обърка състава

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Декември, 14:11

    Доколкото бегло гледах мача по Евроспорт 2,на фанелките на състезателите пишеше горе на латиница "Лукойл",а долу София.Какво общо има тогава Правец или София се казва държавата?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Декември, 23:31

    Правец е новата столица

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete