Четвъртък, 25 Април 2024, 12:40

Маломаловският манастир „Св. Николай Чудотворец“ се сдоби с нотариален акт

10 Юни 2020, 16:34
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1075 0


След близо 2 годишни усилия от страна на община Драгоман, с подкрепата на Софийска Света Митрополия и професионалната помощ на нотариус, най-сетне Маломаловския манастир „Св. Николай Чудотворец“ се сдоби с дългоочаквания нотариален акт от 05.06.2020 г. Това ще позволи манастирът да кандидатства с проект по Мярка 7.6 на ДФ „Земеделие“, който вече е готов както в частта за ремонтни и реставрационни дейности на църквата, така и във възстановяване и обновление на стопанската / жилищна сграда в манастирската Света обител. По Божий промисъл в един и същи момент бяха получени и нотариалния акт, и бяха оповестени условията за кандидатстване по тази мярка на официалния сайт на ДФ „Земеделие“, които също дълго се очакваха.

С решение на Комитета за култура от 1973 г. храмът в манастира, известен още и като „Св. Никола Летни", е обявен за национален паметник на културата с художествено значение. След този акт държавата, а много преди това и Св. Синод на БПЦ, загърбват манастира и след векове съществуване, през 1990 г. престъпници, въоръжени със съвременна техника, събарят северозападния ъгъл на храма и буквално прекопават целия наос, а в олтара правят изкоп с дълбочина почти два метра. Така от някогашния добре устроен и спретнат манастирски комплекс са останали само църквата (в незавидно положение), една полусрутена жилищна сгради и каменната чешма с бронзов чучур, строена от дебърски майстори. Основната жилищна сграда с възрожденска архитектура, оригинална като план, плетена от пръти и измазана с кал, се е самосрутила след многобройните иманярски набези. От подобни вандалски прояви е почти унищожена и църквата с изключително ценните си стенописи – очите на Светиите на доста от стенописите са избодени и представляват зловеща гледка. Малкото останали ценни стенописи в църквата, в синхрон на общото нерадостно положение на манастира, се намират в много лошо състояние.

Днес, поруган и осквернен, Маломаловският манастир се намира в изключително окаяно състояние, което и провокира дългогодишните усилия на общинското ръководство, стъпка по стъпка, в синхрон с църковните, държавни и граждански институции и деятели, да се увенчаят с успех и да бъде върната славата и значимостта на тази Света обител, част от нашата Малка Света гора.



Източник: Община Драгоман

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete