Четвъртък, 28 Март 2024, 11:19

Маломаловският манастир "Св. Николай" продължава да се руши

8 Декември 2018, 16:36
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1136 1


Маломаловският манастир "Св. Николай" продължава да се руши. Той е със статут на паметник на културата от национално значение, но за него държавата и институциите продължават да бездействат. Община Драгоман, въпреки активната си дейност по опазване и социализация на културно наследство, не успява да съхрани манастира. За жалост, необратимите процеси на времето нанасят своите щети върху храма. Църквата би могло да бъде успешно реставрирана, като на този етап от първостепенно значение е ремонт на покрива, за да се съхранят ценните стенописи. Кметът на Драгоман Андрей Иванов коментира, че се сблъскват с обичайните проблеми - няма актове за собственост, проблеми с узаконяване на имота. Има изготвен проект, като се очакват възможности за кандидатстване по проекти. 
Маломаловският манастир е недействащ и от него са запазена единствено църквата и част от жилищните и стопанските постройки. Манастирският храм представлява малка едноапсидна безкуполна сграда, леко вкопана в терена, изградена от ломен камък и покрита с каменни плочи. По архитектурните си особености църквата датира от XVI-XVII в. и в нея са запазени стенописи от същия период. Тогава са изрисувани наоса и фреските по външната западна стена на църквата, като най-добре запазена е сцената "Страшният съд". От външната украса е запазен фриз с апостолите и група ангели, както и изображението на Свети Николай в патронната ниша над входа. Стенописите в олтара са от по-късно време и там са изобразени сцените Богородица Ширшая небес, Причастието на апостолите и четирима отци на църквата - Василий Велики, Григорий Назиански, Николай Мирликийски и един неизвестен. Фигурите са едри грубовати, но изразителни. Цветовата гама включва само светла охра, бледосиньо и зелено.


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Януари, 15:08

    За жалост това не единственият пример.
    Много храмове и манастири са с неговата съдба и това ще продължава да е така, докато шепа хора разпределят средствата на Църквата там, където решат.
    Преди 4 години възстанових всички земи на манастира, вкл. и вековната църковна гора. Само със средствата от една ЗАКОННА сеч можеше храмът да се реставрира и консервира. Точно тогава бях отстранен, а дейностите - предадени в ръцете на други.
    Както скоро разбрах, гората е изсечена без това по никакъв начин да се отрази на състоянието на храма.
    Подозирах, че ще стане така.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete