Четвъртък, 6 Август 2020, 04:49

Манията "Черен петък" кипи с пълна пара

28 Ноември 2014, 10:34
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1066 2


Още недояли традиционната пуйка за Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха да пазаруват с внушителни отстъпки в деня, наречен Черен петък (Black Friday). С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби.
Много магазини отварят врати в полунощ и дори преди това, когато пред тях вече са се събрали тълпи купувачи, които не искат да изпуснат възможността да пазаруват на необичайно ниски цени.

Преди в Деня на благодарността – последния четвъртък на ноември, магазините в цялата страна затваряха, за да могат семействата да се съберат за празника край трапезата, а не пред касите. Времената обаче се промениха и всяка година големите магазини се борят с конкуренцията, като започват разпродажбите все по-рано.
Тази нощ по пътищата имаше толкова коли, сякаш е настъпил сутрешния час пик в работен ден. Пред големите търговски центрове имаше истински стълпотворения. Много търговци решиха да не се ограничават с Черния петък, а да удължат срока на намаленията под формата на Черен уикенд до понеделник. Той обаче също не е обикновен, а „киберпонеделник“, и е най-натовареният ден в годината за интернет-магазините.

Според Федерацията на търговците на дребно в САЩ, тази година през Черния петък и следващите го почивни дни магазините ще бъдат посетени от повече от 140 млн. американци, като всеки от тях смята да похарчи средно по 300 долара. За отбелязване е, че следващата седмица в магазините в САЩ пак ще има големи опашки. Този път обаче хората ще дойдат не да пазаруват, а за да върнат или заменят купени или получени като подарък вещи. В САЩ това става лесно, не са нужни обяснения, достатъчно е да кажете, че не харесвате дадената вещ. Единственото изискване е да пазите етикета, доказващ, че тя е купена точно в този магазин.

Тази година в навечерието на Черния петък в социалните мрежи се появиха призиви той да бъде бойкотиран в знак на протест срещу решението на съдебните заседатели белият полицай Дарън Уилсън, застрелял невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август, да не бъде съден. „Щом няма справедливост, няма да има и приходи. С този икономически бойкот искаме да покажем на политиците, че животът на тъмнокожите хора също има значение“, поясниха активистите от организацията „Справедливост за Майкъл Браун“. Към бойкота вече се присъединиха много знаменитости като известният хип- хоп продуцент и певец Ръсел Симънс, звездата от телевизионния сериал „Дневниците на вампира“ Кат Греъм и актьорът от телесериала „Анатомията на Грей“ Джеси Уилямс.


Източник: Vesti.bg

Коментари (2)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (110)
70% Complete
Не съм съгласен (44)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (39)
70% Complete