Петък, 19 Април 2024, 22:08

Маргарита Насева: Разумна употреба на електрическите уреди допринася за уют и спокойствие по време на празниците

21 Декември 2018, 07:17
(0) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2009


Маргарита Насева, председател на Потребителския съвет към ЧЕЗ България:
РАЗУМНАТА УПОТРЕБА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДИ ДОПРИНАСЯ ЗА УЮТ И СПОКОЙСТВИЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ

Госпожо Насева, престоят празници. Хората си остават у дома, приготвят трапези, украсяват домовете си за Коледа. Уютът в тези дни е свързан и с по-висока консумация на електроенергия. Вие сте председател на Потребителския съвет към ЧЕЗ и неотдавна обсъдихте с потребителски и експертни организации как потребителите биха могли да използват разумно и отговорно електроенергията през празниците. Защо това е важно?
На първо време традиционното повишаване на консумацията през празниците се отразява върху размера на фактурите за електроенергия, които обикновено идват в следващия месец, а освен това може да доведе и до претоварване на мрежата в резултат на коледните украси и на отоплителните уреди, чиято употреба също традиционно се повишава. Затова е важно потребителите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празници.

Как да използваме електрическите уреди, така че да не влияем драстично на консумацията си и на мрежата?
През празниците обикновено се готви повече, а ако се случи да е по-студено, се пускат по-често и отоплителни уреди. Затова ми се иска да се спра на няколко съвета за разумното използване на електроенергията в тези две посоки.
Ако например потребителите се отопляват и подгряват водата си на ток, то над 70 на сто от тяхната месечна консумация със сигурност отиват за тези цели. Процентът е значително по-малък, ако се използват висок клас климатици, които обаче са доста скъпи. Намаляването на температурата в жилището с 1 градус може да намали потреблението, респективно сметката за отопление, с до 10%. Здравословната температура е около 20-21 градуса, 23-24 градуса са подходящи, ако в жилището има възрастни или болни хора или малки деца. Хубаво е да се избягва поставянето на мебели пред отоплителните тела, да се сложи фолио зад радиаторите и при възможност да се монтира таймер, който да включва „топлото“, когато е необходимо.
И още един полезен и здравословен съвет: тъй като не може да не проветряваме жилищата, нашата препоръка е това да става чрез широко отваряне на прозорците за 2 до 5 минути, поне 2-3 пъти на ден, а не веднъж продължително. Така ще се губи най-малко от топлината в стаята.

Може ли да назовете кои уреди за отопление ползват най-много енергия?
Да, разбира се. Вентилаторна печка с мощност 2 киловата, така наречената „духалка“, ще ни струва над 50 лв. на месец, ако работи по 4 часа на ден. В случая говорим само за 4 часа, при положение, че стоим у дома си по 24 часа, така че сами може да прецените какъв енергиен вампир е „духалката“. Или например бойлер с мощност 3 киловата, който работи по 4 часа на ден за един месец, ще ни струва близо 80 лева. И тъй като няма как да не го позлваме, добре е термостатът на бойлера да бъде поставен на по-ниска температура, например на 60 градуса. Това ще понижи потреблението ни на ток с 10 на сто.

Споменахте за коледните трапези? Каква част от консумацията на ток отива, за да приготвим коледния обяд?
Близо 10 на сто от разходите ни за ток са за готвене. Логично е този процент да е по-голям, ако по празниците посрещаме гости. Изчисленията на специалистите в ЧЕЗ показват, че готварска печка с мощност 3 киловата, ако се използва по 2 часа дневно през 28 дни в месеца, ни струва 37 лева, докато празничните ястия за Бъдни вечер, Коледа и Нова година обикновено изискват продължителна подготовка.

Какви са вашите съвети към клиентите, които ще готвят усилено през празниците?
Когато готвите на фурна или на котлон, добре е да изключвате уреда десетина минути по-рано, това спестява енергия и позволява процесът на готвене да завърши. Не слагайте готварската печка в близост до хладилника или фризера, защото така ще се увеличи нейната консумация. Избягвайте да отваряте често вратата на фурната, докато работи. Важно е да използвате вентилатора на фурната, защото той намалява енергийния ѝ разход с 20%. Освен това във всяко домакинство вече има електроуреди, които заместват котлоните – тостери за препечени филийки, електрически чайници и микровълнови печки за подгряване на вода и притопляне на ястията. Особено ефективна е и тенджерата под налягане.
И още нещо – често пъти през празниците ни се случва да отваряме хладилника, а това значително повишава неговия разход на електроенергия.

И все пак, ако токът прекъсне, какво ще посъветвате потребителите да направят?
Ако се стигне до прекъсване на електрозахранването, най-добре е потребителите да погледнат дали в околните блокове или къщи няма захранване. Ако това е така, нека изчакат десетина минути, защото дружеството, поддържащо мрежата - ЧЕЗ Разпределение, вероятно вече е информирано и работи по отстраняване на аварията. В случай, че електроподаването не бъде възстановено в този период, клиентите могат да се обадят на денонощния телефон 0700 10 010, където за да бъдат обслужени бързо, е добре да подават точна информация. Сред данните, които могат да им бъдат поискани от служителите на ЧЕЗ, са клиентски номер, точен адрес и имена на клиента, както и къде се намира електромерът.

Има ли и други начини за информиране на клиентите?
За улеснение на клиентите на сайта на ЧЕЗ има приложение, което дава информация в реално време за планираните и непланираните прекъсвания на електрозахранването на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия в Западна България. Приложението позволява на клиентите във всеки един момент през мобилния си телефон, таблета или лаптопа да въведат населеното място и да проверят има ли прекъсване на електрозахранването и какви са причините за него. На база предварително изработен алгоритъм приложението дава и приблизителна информация за очаквания час за възстановяване на електрозахранването, което всъщност е важната информация за клиентите. Надявам се природата да е благосклонна и на потребителите да не им се налага да го ползват често през настъпващите празници. Използвам случая, за да пожелая на всички спокойни, светли и уютни коледни и новогодишни празници.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete