Неделя, 29 Ноември 2020, 13:04

„Математически трикове“ на Сара Илиева

27 Октомври, 14:21
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1625 0


Преди дни излязоха от печат две книги от поредицата „Математически трикове" на Сара Илиева.

Сара Илиева е на 13 г. и активно се занимава с математика от пет години. Има спечелени над 90 призови места (от първо до трето) от състезания по математика, от които над 25 са от международни състезания. Сара е трикратен носител на купа Световен шампион по математика от финали на международни състезания, спечелени в съревнование с участници от над 15 държави, както и неколкократен носител на международна купа „Звезда на турнира".

Историята на книгите: Преди 2 години, след завръщането на Сарка от състезание в Тайланд, където спечели златен медал и купа, провокирана от задачите, които е трябвало да реши там тя прецени, че може да напише книга, която да съдържа математически трикове, които знае и използва за решаване на задачите, но които са малко известни и които не се преподават в българските училища. С използване на триковете, които са подробно описани, трудните задачи стават лесни за решаване, а в други случаи времето за решаване на дадена задача се съкращава, което е особено важно тъй като в повечето състезания времето е определящ фактор. Описаните техники за решаване на задачи са разделени в две групи – математика и ментална аритметика (дисциплина, която в България е все още слабо развита, но е силно застъпена в азиатските държави).

Материалът е структуриран в двете книги с различна степен на сложност. Първото ниво е подходящо за по-малки ученицис интерес към математиката. Малка част от темите са застъпени и в двете книги, като във втората книга, която е Ниво 2 са разгледани по-сложни задачи или са показани различни техники за решаване, подходящи за по-големи ученици. Освен към ученици с интерес в състезателната математика, книгите са насочени и към всички останали ученици, тъй като описаните трикове са приложими и за задачите, които се изучават в училище.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (9)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (9)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (647)
70% Complete
Не съм съгласен (377)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (340)
70% Complete