Четвъртък, 28 Март 2024, 11:58

Математическо внуче граби златни медали навред

17 Август 2018, 11:59
(8) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5934 14


10-годишната Сара може да сметне наум за секунди какъв ден от седмицата е бил 3 март 1615г.


Внучката на дългогодишните учители по математика Василка Илиева и Илия Илиев- Сара Илиева се представи отлично на Asia International Mathematical Olympiad Open Contest Final 2018, която се проведе в Тайланд (3-7 Август 2018). В олимпиадата участваха над 1 400 участника от 16 държави. Сара Илиева, която ще бъде в 5-ти клас, спечели златен медал във възрастова група 4 клас, както и бе удостоена със статуетка STAR OF INTERNATIONAL (Bulgaria) за постигнат най-висок резултат от всички български участници.

Бабата и дядото на Сара са от Ботевград. Бабата – Василка Илиева бе дългогодишен учител по математика в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Дядо й, Илия Илиев, който също е математик, преподаваше в ПГТМ „Христо Ботев” и в ТПГ „Стамен Панчев”. Бащата на Сара се е инж. Красимир Илиев. Семейството на Сара живее в столицата.

Сестричката на Сара- Мартина също се увлича по задачите. Тя също върви по стъпките на кака си и макар едва завършила първи клас, вече има над 10 медала и призови места. Често Мартина се опитва да реши и задачите на кака си.

Сара е само на 10 години, но вече е натрупала над 41 медала и призови места от състезания по математика. Златните й отличия са над 10, тя е редовен победител в международното състезание "Математика без граници".

За нея всяко постижение е ценно, а наградата е просто резултат от усилията й. „Мога да дам за пример математическото състезание "Австралийско кенгуру" през 2017, където спечелих трето място, което ме постави в топ 6 на математиците в света на моята възраст, казва Сара”. Точно то е най-трудното за момичето, защото за 60 минути трябва да реши 30 задачи, при това на английски.
За да се представя добре на състезанията, Сара често решава задачи за 5 и 6 клас. Вече е усвоила дробите и може да намери обем на фигура. Тя сама търси задачите за по-големи в интернет. Ако нещо не й е ясно, на помощ идва майка й Даниела.

За нея няма трудни задачи, защото всичко може да се реши с усилие. Обича да търси решенията на кръговете на Ойлер детективски.

Сега Сара е на финал на Азия оупън AIMO в Банкок, Тайланд. На 9 август се е явила и на "Австрийско кенгуру".
На състезанието "Хитър Петър", когато е трети клас, решава задачата наопаки и прави две огледални грешки, но задачата е вярна според журито.

Сара не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси. Печели медали и състезания по английски език. Вече има второ място на националния кръг в състезанието "Английско лингвистично кенгуру". Грабнала е и златна купа и златен медал за изключително постижение в състезание по английски език за ниво А1.

Освен това момичето се е записало и на ментална аритметика. Там неин учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той я учи да решава наум, при това за секунди, умножение на трицифрено по трицифрено число, да намери корен квадратен и събиране на десет десетцифрени числа.
Една от интересните задачи за Сара е изчисляване на дати- така тя може да каже какъв ден от седмицата се е падал 3 март 1615г.



Източник: в-к "Балканец"

Коментари (14)

  • Отговори (12) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Август, 12:10

    Браво!

  • Отговори (14) (1)
    2. добавен от: Анонимен 17 Август, 12:26

    Отлично ! Василка Илиева ме е учила на математика, за което поклон !

  • Отговори (10) (1)
    3. добавен от: Анонимен 17 Август, 12:28

    Браво! Гордост!!

  • Отговори (11) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Август, 12:35

    Браво на детето!Да е живо и здраво и продължи напред и нагоре с призовете!

  • Отговори (5) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Август, 13:35

    Има за какво да сме горди,всички умно деца проумяха че трябва да се махнат от българия,защото тя нищо не дава за тях.Добре че имаше и добри хора които помогнаха На детето да замине ...за да се бори за ,,родината''

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Август, 14:29

    Страхотно! Такова дете зарежда с енергия и вяра, че не всичко в България е загубено!

  • Отговори (3) (19)
    7. добавен от: Анонимен 17 Август, 14:46

    Математиката е тъпа :lol:

  • Отговори (10) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Август, 15:06

    Поздравления за успехите на момичето!

  • Отговори (7) (0)
    9. добавен от: Анонимен 17 Август, 15:07

    Bravo!!!

  • Отговори (5) (0)
    10. добавен от: Анонимен 17 Август, 17:10

    Едни решават судоку други се забавляват с математика...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete