Петък, 29 Март 2024, 04:39

Местният омбудсман вече има правилник за дейността си

20 Октомври 2017, 12:00
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1210 1


Основните функции на местния омбудсман са съдействие за подобряване на качеството на административните услуги в община Елин Пелин. Освен това омбудсманът ще извършва проверки по конкретни случай за които е сезиран от гражданите на общината или се е самосезирал. Това решиха общинските съветници, гласувайки с пълно единодушие правилника за организацията и дейността на обществения посредник. Интересното в случая е, че след като цяла година съветниците не успяха да напишат правилник, това направи избраната за местен омбудсман Румяна Младенова. Както е записано в правилника, обществения посредник може да внася доклади до ОС – Елин Пелин, които се подлагат на разглеждане и гласуване от председателя на съвета.
Мандатът на обществения посредник е 5 години(максимум два мандата) и се избира от съветниците с мнозинство от 2/3. Кандидатът за омбудсман трябва да отговаря на условията за избор на кмет на община по смисъла на ЗМСМА. Бюджетът на местната институция се гласува от общинския съвет, като част от годишния бюджет на общината по предложение на омбудсмана, внесено за разглеждане не по-късно от 31 октомври.
Макар, че отскоро има правилник за дейността, сегашния омбудсман Румяна Младенова е изключително активна и се включи в търсенето на решение по едни от най-горещите проблеми като трафика по моста над гара Елин Пелин и довършването на детската градина в с. Нови хан. След последната сесия Младенова е оспорила решението на съветниците, с което определя с. Огняново като село с преобладаващ равнинен терен. По случая вече е образувано дело в Административен съд – София област.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 22:03

    Браво на г-жа Младенова!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete