Четвъртък, 25 Април 2024, 03:37

Методът T.I.M.E. на д-р Николай Николов бе представен на международна конференция във Вилнюс

11 Юни 2018, 13:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2105


Методът T.I.M.E. на Управителя на Езиков Център "Марконис" д-р Николай Николов беше презентиран от автора му и на Международната научна конференция „Преподаване и учене на езици в 21 век – лингвистични, образователни и културни аспекти”, която събра учени, преподаватели и образователни експерти от над 20 държави в литовската столица Вилнюс на 7 и 8 юни, 2018 год.

Съорганизатори на научното събитие бяха Международната федерация на преподавателите по съвременни езици /Fédération Internationale des Professeurs de Langues Vivantes (FIPLV)/и Литовската асоциация на преподавателите по чужди езици (LKPA), а любезен домакин – Института по чужди езици при Филологическия Факултет на Вилнюския Университет – най-старият университет в Балтийския регион, основан през 1579 год. Конференцията беше официално открита с поздравителни адреси и пленарни доклади в сградата на литовското правителство под патронажа на Министъра на образованието и науката, а конферентните сесии преминаха в две от сградите на Вилнюския Университет.
Сред водещите презентатори на международния форум бяха професори и научни светила като Тери Лам (University of Westminster), Великобритания; Георг Линд (University of Konstanz), Германия; Стив Ман (University of Warwick), Великобритания; Лилия Дублиене (Vilnius University), Литва.

Д-р Николай Николов изнесе уъркшоп, озаглавен "T.I.M.E. is Drama" (T.I.M.E. e драма), запознавайки научната общност от Балтийския регион със спецификата на разработения от него метод T.I.M.E. (за преподаване на езика цел /английски/ на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски, посредством които обучаваните успешно повишават интерактивните си говорни умения на чуждия език). Научната публика в залата на презентацията му истински се забавляваше докато ентусиазирано участваше в изпълнението на примерни театрални упражнения, част от набора драма практики, които включва програмата на T.I.M.E. обучението.

През 2015 год. методът T.I.M.E. на д-р Николов беше номиниран от Британския Съвет в Обединеното Кралство за най-престижните награди в областта на обучението по английски език като чужд – ELTons, често назовавани от британските медии и преса "Оскари за иновации".

След международното признание последва поредица от успешни представяния на иновативния метод на д-р Николов в редица престижни образователни институции в Европа, Азия, Северна Америка и Южна Америка, сред които Московския Държавен Университет, Университета Оксфорд, Университета Джорджтаун, Сорбоната, Националния Университет на Сингапур, Федералния Университет на Рио де Жанейро и др.

„Изключително много се радвам, че след толкова много презентации на международни конференции в областта на чуждоезиковото обучение, методът T.I.M.E. все още продължава да предизвиква интерес у научната общност, която му дава зелена светлина за представяне на следващи лингвистични форуми. И тази конференция не беше изключение в това отношение. Но най-важното за мен като преподавател е, че имам възможността да споделям методологията на T.I.M.E. с колеги от различни националности на няколко континента, които частично, а защо не и цялостно, надявам се, ще могат впоследствие да прилагат T.I.M.E. с техните ученици. Защото този метод дава доказано по-добри резултати в развиването на интерактивните говорни умения на обучаваните, изучаващи английски като чужд език, в сравнение с конвенционалния подход при прилагане на драма в чуждоезиковата класна стая,” сподели д-р Николов.





Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete