Четвъртък, 25 Април 2024, 04:52

Международен ден и Европейска нощ на музеите в Правец

16 Май 2019, 08:46
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1074 0


Международният ден на музеите се чества за първи път на 18 май 1978 г. Събитието се контролира от ICOM (Международен съвет на музеите) и винаги акцентира върху тема, която се променя всяка година, но е свързана с основната дейност на международната музейна общност. През тази година избраната тема е - „Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition“/Музеите като културни центрове: Бъдещето на традицията/. Всяка година музеите от цял свят вземат участие в Международния ден, за да популяризират ролята си в световен мащаб, като създават уникални, безплатни и забавни дейности около тема, която се обсъжда в рамките на общността за този специален ден. В рамките на празненствата се осъществява и инициативата Европейска нощ на музеите, която се провежда в най-близката събота до 18-ти май. През 2019 г. Денят и Нощта съвпадат и ще бъдат отбелязани на 18-ти май в събота.

По традиция Исторически музей-Правец се включва за пореден път в събитието. В навечерието на Международния ден на музеите на 17 май от 17.30 часа в Музеен комплекс – Правец при Родната къща на Тодор Живков ще бъдат открити изложби с колекции на Първият частен музей Арете – София, създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета. Бивш офицер от МВР, последният шеф на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност. „Земя на труд и любов” е надслова на изложбата, представяща колекция графика и малка пластика, всичките оригинали, реплики и уникати, за пръв път показвани пред публика. От графиката е представено творчеството на автори, известни не само у нас, но и в цял свят, като Илия Бешков, Стоян Венев, Борис Ангелушев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Златка Дъбова, Величко Минеков, Христо Нейков, Румен Скорчев, Иван Богданов, Стоян Стоянов-Течи и др. Малката пластика представя творби на Иван Лазаров, Величко Минеков, Александър Хайтов, Иван Тодоров, Тодор Ганарев и др. Представяме тракийската култура чрез Панагюрското златно съкровище (копие на оригинала), ритоните от съкровището от с. Борово, Русенско, златната маска на Терес и главата на Севт ІІІ, комплект украса за конска амуниция от могилите Светицата и Голямата Косматка край гр. Шипка, Казанлъшко. Изложбите с колекции на Частен музей Арете ще гостуват в Правец до есента на 2019 г.

През деня на 18 май 2019 г. обектите на Исторически музей-Правец ще бъдат отворени за посетители, а вечерта в поредното издание на Европейска нощ на музеите от 18.00 до 24.00 часа обявяваме вход свободен за експозициите на Исторически музей Правец и Музеен комплекс.
В Музея освен постоянната експозиция посетителите и гостите на Правец могат да видят сребърните накити с позлата на съкровището от с. Црънча, Пазарджишко, изложба с вещи на Павел Поппетров (Патьо Чорбаджи), депутат от Учредителното, Великото и Първото и Второто народно събрание в Търново, един от основателите на новата касаба Орхание, оригинални икони от фонда на ИМ-Правец, изложба с артефакти, представящи античната крепост Боровец край с. Разлив и др.

В Музейния комплекс освен новооткритата гостуваща изложба и експозицията с подаръци на Българската държава и държавния глава от гости от цял свят в отделна зала представяме темата „Компютри марка „Правец” през 80-те години на ХХ в. Въобще както се казва има за всекиго по нещо според интересите - от античността до началото на ХХІ в. Така че Заповядайте! Очакваме ви на 18 май 2019 г. от 18.00 до 24.00 часа! Вход свободен в ИМ-Правец и в Музеен комплек-Правец.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete