Вторник, 23 Април 2024, 18:06

Михаил Михайлов: Не мога да разбера защо някои клубове се опитват да убият НБЛ

21 Ноември 2018, 16:19
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1864 5


За първи път в своята история Балкан успя да се класира за втората групова фаза на ФИБА Къп, а вчера отборът завърши на първо място в своята група в турнира. Председателят на УС на Балкан Михаил Михайлов даде обширно интервю пред клубния сайт на Балкан за успеха на мъжкия отбор, развитието на школата, дomaкинството на световните квалификации в "Арена Ботевград и първенството при подрастващи. Освен това той сподели за първи път, че 6 клуба са поискали освобождаването на генералния мениджър на лигата Лили Борисова. Какъв е коментарът му за това вижте в интервюто:

- За първи път мъжкият баскетболен отбор на Балкан ще играе във втората групова фаза на ФИБА Къп. Какво означава този успех за клуба?
- Разбира се, че това е голям успех за Балкан и за Ботевград. Това преминаване е награда за всички усилия, които се полагат в нашия клуб, за да се развиваме и да вървим напред. Това класиране е и награда за хората в Ботевград. Нашите привърженици най-много от всички заслужават да гледат качествен баскетбол, защото не са много залите в България, в които да можеш да видиш 4000 души на баскетболен мач.

- Наближава краят на календарната 2018 година. Каква беше тя за Вашия клуб? Какво успяхте и какво не да постигнете?
- Успешна година за БК Балкан. Имахме добри резултати през 2018 г., която още не е завършила , а ни предстои един тежък декември с няколко дербита. Успяхме да създадем по-добра организация в клуба. Успяхме да накараме Ботевград да повярва в това, което правим, защото без подкрепата на хората, няма смисъл. Ако играем пред празна зала и няма за кой да го правиш, е безсмислено, защото спортът е измислен да радва хората, да им доставя емоции. Когато видях пълната зала на финала през май бях щастлив и осъзнах каква отговорност имаме към всички тези хора. Видях шествия по улиците, зелени знамена из целия град. Видях шествие след загубеният финал. Феновете дойдоха пред ресторанта, в който вечеряше отборът и скандираха имената на играчи и треньори, това е нещо неописуемо.

- Какви са целите на отбора в Европа?
- Няма цели в Европа. Играем мач за мач и ако имаме възможност да прескочим в следващата фаза, да се възползваме от нея. Тези мачове със много силни отбори само ни помагат в самото развитие на отбора. Ние миналата година влязохме с късмет в групите ,а година по-късно сме сигурни за следващия етап. Победихме шампиона на Кипър, победихме шампиона на Беларус, победихме финалиста на Белгия, ако не бъркам, а това ни дава увереност и самочувствие.

- Как оценявате представянето на отбора до момента в НБЛ и какво мислите за нивото на другите отбори тази година?
- Представянето ни до момента определям като задоволително. Мисля, че в отбора ни има огромен потенциал, който предстои да разгърнем. Този потенциал треньорът Видич ще може да извади, когато започне да тренира отбора, защото в момента няма време за тренировки има пътувания и мачове. В момента той е най – ощетен, защото не може да работи по начина, по който той харесва, а именно интензивен и целенасочен тренировъчен процес.

Относно другите отбори – смятам, че има пет отбора , които ще водят здрава битка по между си, но като цяло първенството ни не е добро. Има твърде много предрешени мачове, а това не е добре за никой. Интересът към първенството е слаб и от към публика, и от към рекламодатели. Виждаме мачове, на които присъстват по 50-60 души. Няма как това да ни радва хората, които работим в баскетбола, но и за всяко нещо си има причини.

- Какви са целите Ви в българското първенство след второто място през миналата?
- Когато си станал втори, единственото, за което мислиш, е как да станеш първи и това е нормално. Ние сме си поставили за цел шампионската титла и съм сигурен ,че ще бъдем много по-подготвени за нея от миналият сезон. И въпреки това винаги трябва да имаме едно наум за всякакви удари под кръста. Видяхме какво се случи в мач номер 2 през миналия сезон.

- Наскоро привлякохте нов играч. Завършена ли е вече селекцията в отбора?
По селекцията думата има Небойша Видич. Дали е завършила може да каже само той. Той знае параметрите в бюджета на Балкан и каквито и промени да прави, трябва да влиза в определена рамка. Кой играч му допада и кой не, той е човекът, който тренира отбора и работи със състезателите.

- Преди дни завърши първият турнир от новия сезон на Балканската младежка лига, която Вие организирате. Как протече турнирът, какво смятате за отборите, които участваха и доволен ли сте като цяло от турнира, който се проведе и представянето на Вашите отбори?
Много съм доволен ,защото за трета поредна година ние градим нещо, което става все по- добро. Има интерес към тази лига. Видяхте преди два дни в Ботевград бе Цървена Звезда, на следващият турнир най-вероятно ще бъде Партизан, преди година при нас бе ЦСКА Москва, Арис. Имаме контакти с другу отбори от Черна гора, Румъния, Сърбия ,Хърватия ,които проявяват интерес. Имам намерение да разговарям с Алекс Везенков да проверим дали децата на Олимпиакос могат да дойдат на някой от турнирите в Ботевград. Много се радвам ,че доста български отбори започват да се интересуват от Балканската младежка баскетболна лига. Освен Балкан на последния турнир се включиха Берое, Академик Бултекс 99 , Левски ,Сливен Баскет. Много ме радва това нещо.

Нашите отбори се представиха доста добре и на добро ниво.Сблъскаха се с интензивност по време на мачовете, каквато в България за съжаление няма.Технически сме на много добро ниво, физически отстъпваме тотално на момчетата от Звезда, като игра 1 на 1 също отстъпваме.Тези турнири са безценни за децата във всяко едно отношение.

Тази Балканска лига не е някаква самоцел, тя е средство, чрез което да компенсираме слабите първенства в България при малките. Осигуряваме на децата ранен сблъсък с реалност, сблъскват се с един различен баскетбол - с много тичане, с много пазене на различни видове защити, среща с много атлетични и обучени отбори. Колкото по-рано децата видят истината и преживеят шока от този различен баскетбол, толкова по-добре за тях. В противен случай ,ще научат тази истина на 15г, когато някой попадне в Национален отбор, но тогава вече си загубил поне две години, в които да тренираш по различен начин. Другото важно нещо е самите треньори да видят, да сравнят , да се тестват и да намерят правилният път за развитие.

Росен Барчовски изгледа финала и ми сподели, че е останал много впечатлен от играта и от организацията. Петър Клечков изгледа всички мачове и коментирахме колко е различен интензитета. За мен лично най-хубавият мач на турнира беше Балкан срещу Берое на 12г . Двата отбора 40 минути , по-скоро 44 минути ,защото имаше продължение, играха лична преса. Само адмирации за техните треньори Венци Стоев и Планимир Дафинов.

- Тази година първенството в някои възрасти при подрастващи беше разделено на Първа дивизия и Елитни групи. Какво смятате за това? Помага ли да има по-равностойни мачове?
- Този анализ ще трябва да се направи през юни. Сега не мога да дам оценка на това. Със сигурност е направено за по-добре. За мен проблемът не е в първенствата, а в работата по клубовете, в занижените критерии.

- Безспорно Ботевград има най-хубавата трениоровъчна база за баскетбол. Може ли да разкажете малко повече за ремонтa, който бе направен в зала “Георги Христов”?
- Като база и пособия сме далеч напред пред другите. Зала „Георги Христов“ в момента отговаря на всички изисквания – 4 броя съблекални, 2 съблекални за съдии, модерен офис за треньорите в клуба, сменен паркет, изцяло нови баскетболни конструкции, които с дистанционно управление се спускат до 2,60 м, за да може най-малките да стрелят. Има поставени седалки в секторите за публика и отоплителна система.

В България има много хубави зали , но те стоят празни, защото имат високи наеми и клубовете не могат да си ги позволят. При нас не е така - всички спортни обекти в града се издържат от Община Ботевград и се ползват безплатно от клубовете по всички видове спорт. Опитваме се да създаваме условия, колкото се може повече деца да тренират.

- Може да се каже, че “Арена Ботевград” се превърна в дом на националния отбор по баскетбол, особено след знаменития успех над Франция, а сега предстои нов мач на 30 ноември. Какво означават за града тези мачове?
- За нас е гордост и огромна отговорност да посрещнем за пореден път Любо Минчев и неговите "лъвове" за мача с Босна и Херцеговина на 30.11.2018г. Ботевград е баскетболен град, публиката тук разбира играта, знае кога един отбор има нужда от подкрепа и му я дава с цялото си сърце. Видяхте на мача с Франция за какво става въпрос – уникална подкрепа, уникално изживяване. Всичките усилия, които полагаме да бъдем отлични домакини на тези квалификации, си струват и смятам ,че заедно с хората от БФБ правим отлична организация и тя е оценена от всеки един от комисарите, които бяха в Ботевград.


- Вие сте в надзорния съвет на НБЛ. Как виждате развитието й тази година?
- Това е много тежка тема. Не мога да разбера защо някои клубове се опитват да убият НБЛ – по скоро неразбирам лигата ли им пречи нещо или целта е Лили Борисова. Преди няколко дни 6 клуба са се подписали в искане за освобождаване на Генералния мениджър на НБЛ. Рилски спортист , Берое и ние от Балкан, не бяхме дори запознати с това искане , в което няма мотиви , но има подписи на: Константина Папазов като президент на Левски 2014 ,Тодор Стойков като пълномощник в ПБК“ Академик“ София , Васил Врачев-председател на Академик Бултекс 99, Валентин Ревански като представител на Тунджа Ямбол, Георги Ганчев –Председател на БК“Тича“ и Цветан Антов като представител на Спартак Плевен. Ще ми бъде интересно да чуя мотивите им .Явно всеки от тях има някакви проблеми с лигата , за които другите не знаем .Прави се всичко възможно да я няма Лили Борисова. Явно в нея някой вижда сериозна заплаха. Лятото я оставиха без заплата, според мен с идеята да я откажат, но тя се оказа костелив орех и остана и сега се прилага план Б за нейното отстраняване.Миналата година направихме конкурс за позицията с определен мандат ,но… Интересно би било какво първенство би имало без Балкан,Берое и Рилски спортист…може би нещо подобно на женското.


-Какво си пожелавате за 2019 г.?
- Здраве за моето семейство, здраве за всички в нашия клуб, здраве за всички хора в Ботевград. Пожелавам си титла, пълна зала и много положителни емоции.

Източник: balkan-basket.com

Коментари (5)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 07:38

    Тоя пък какви шмекерий прави за пари ви е бедна фантазията.Печели от всичко което върши! Действа така като че ли залата му е бащиния.Донесъл я е от Галата!!!!!!!

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 07:39

    ама нали е човек на лметс

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 07:40

    КМЕТА

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:06

    Човек на кмета-помаци ни ръководят !

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: BUDA 26 Ноември, 12:18

    TOA SHTRABAVIA KOLKO PARA E SHLEVNAL . :x 8) :twisted:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (179)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete