Четвъртък, 18 Април 2024, 05:45

Министър Сачева посети строежа на център за социална услуга за деца към православния храм в Горна Малина

3 Януари 2020, 16:26
(0) (2)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1199 1


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се запозна с напредъка на изграждането на първия в България църковен Център за социална рехабилитация и интеграция, който се намира в община Горна Малина, област София. Социалната услуга, която ще оказва подкрепа на над 30 деца с увреждания и техните семейства, ще бъде построена в двора на православния храм „Успение Богородично“ по проект на Сдружение „Света Богородица“.

„Центърът ще предлага психологическа подкрепа, кинезитерапия, трудотерапия, ортопедични грижи. От тях ще могат да се възползват деца, които имат специални образователни потребности и деца с увреждания. Техните родители ще могат да получават необходимата психологическа подкрепа и консултация за различни видове социално подпомагане и социални услуги, които предлага държавата и общината“, каза министър Сачева.

Тя подчерта, че реализирането този проект ясно показва, че църквата има своята социална роля и предоставя социални услуги. „Българската православна църква през годините е свързана с просвещението, но и със социалната си роля и социална мисия. Църквата помага за това хората да са повече будни и по-малко бедни. Надявам се чрез този център да имаме възможност да покажем именно това както и да имаме възможност да изграждаме и други социални услуги заедно с представители на Българската православна църква“, каза министър Сачева.

Строежът на бъдещия център, който ще отвори врати през есента на тази година, се финансира от Държавен фонд „Земеделие“. Издръжката на социалните услуги, които той ще предлага, ще се заплащат от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Отец Серафим Янев благодари на министър Сачева за подкрепата за създаването на социалната услуга. Той добави, че първоначално се планира тя да оказва подкрепа на 30 деца с увреждания, а в последствие капацитетът й да се разшири.

По-рано през деня министър Сачева бепе гост празничната Света литургия в чест на Св. Преподобни Серафим Саровски Чудотворец, отслужена в храма „Успение Богодица“ от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Заедно с кмета на Горна Малина Ангел Жиланов министър Сачева посети и действащия от началото 2019 г. Център за социална рехабилитация и интеграция в общината, който оказва подкрепа на около 100 деца и възрастни с увреждания.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Януари, 13:44

    сатанисти с лъскави облекла служители на най големия и не справедлив съдя арехангил деница поклон пред теб ти не заслужено бе осъден

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete