Неделя, 20 Януари 2019, 11:30

Министърът на отбраната Каракачанов откри военен мемориал в с. Драговищица

10 Май 2018, 20:49
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1673 0

В грандиозно събитие за с. Драговищица се превърна церемонията по откриването на военния мемориал. Откриването на паметния комплекс съвпадна и с празника на селото - св. Николай Летни, който е патрон и на местната църква. 
Тържествата започнаха в 18.00 ч., когато деца в народни носии и български знамена, подкрепени от официални лица, жители и гости на Драговищица, проведоха шествие до храма, от където взеха иконата на св. Николай Чудотворец и я върнаха на централния площад. Така от 19.00 ч. се пристъпи към официалната церемония по откриването на паметника. Военни от поделението в с. Понор (община Костинброд), където е служил Красимир Каракачанов, военен оркестър, гвардейска част и членове на клуб "Традиция" се включиха в откриването на мемориала. Съгласно християнската традиция Отец Радослав освети новия паметник, а след това направи освещаване и на новата каменна икона на св. Николай, поставена на морена в близост до паметника. 
Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов каза в своята реч, че всеки един народ трябва да почита и уважава своите предшественици, дали живота си за отечеството. Думата беше дадена също и на кмета на община Костинброд Трайко Младенов и кмета на с. Драговищица Албена Виденова, която съобщи имената на всичките 27 загинали драговищенци във войните за национално обединение и освобождение. След минута мълчание и падане на колене бяха поднесени венци на паметника. 
След официалната част самодейци към НЧ "Г. С. Раковски-1928" се изявиха с фолклорни изпълнения. Вечерта приключи с грандиозна заря, ознаменувала края на тържественото събитие.
Сред официалните гости, освен министър Каракачанов, бяха Иво Антонов и Радослав Симеонов от Министерство на отбраната, народните представители от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов, Искрен Веселинов, Борис Вангелов, Атанас Стоянов, народните представители от ГЕРБ - Валентин Милушев и Васил Цветков, Иван Ченчев от БСП, председателят на ДБГ Димитър Делчев, кметът на община Костинброд Трайко Младенов и кметът на Драговищица Албена Виденова, заместник-кметове, общински съветници много гости и жители на селото.
Мемориалният комплекс включва различни елементи - пилони със знамената на Република България, община Костинброд и Европейския съюз, оръдие ЗИС-3, озеленяване и осветление, каменната икона на св. Николай и разбира се - военният паметник. Той е с класическа форма за такъв тип мемориал - постамент и основа, завършваща с пресечена пирамида. На него са изписани имената на 27 жители на Драговищица, загинали в Балканските, Първа и Втора световни войни. На върха е поставен задължителният орден за храброст. Специален подход със стъпала и пътека води към паметника, като на входа са поставени и прожектори, които осветяват мемориала и през нощта.
Паметникът е изграден със средства на община Костинброд и Министерство на отбраната, а идеята за него е от преди години, когато ученици печелят идеен проект за паметник в селото.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Къде да бъдат вложени най- много средства от Бюджет 2019 на община Ботевград?

Анкета » коментари (0)

Къде да бъдат вложени най- много средства от Бюджет 2019 на община Ботевград?

отговори
Рехабилитация на улици в града (11)
70% Complete
Рехабилитация на улици в селата (19)
70% Complete
Водопроводът в Ботевград и селата (44)
70% Complete
Реконструкция на Градския парк (3)
70% Complete
Благоустрояване на центъра в Ботевград (14)
70% Complete
Ремонт на детски и учебни заведения в Ботевград и селата (2)
70% Complete
Ремонт на обществени сгради в Ботевград и селата (2)
70% Complete
Друго (Напиши в коментар) (5)
70% Complete