Четвъртък, 28 Март 2024, 10:44

Митничари и гранични полицаи от „Калотина“ са събирали до 1300 евро на смяна от подкупи

7 Февруари 2020, 16:38
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 836 1


Днес, 07.02.2020 г., говорителят на главния прокурор Сийка Милева, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков дадоха подробности по повод проведеното вчера разследване на граничен пункт „Калотина“. То бе осъществено от следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура (СП), служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, служители на ГДБОП и КПКОНПИ във връзка с образувано през месец май 2019 г. досъдебно производство под надзора на СП.

Към момента в качеството на обвиняеми са привлечени 20 лица за участие в организирана престъпна група (ОПГ), като сред тях е и началникът на митнически пункт „Калотина“. На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР – полицаи от Дирекция „Гранична полиция“.

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР от множество лица - предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в Р България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Говорителят на главния прокурор разкри, че в хода на разследването са събрани доказателства, че групата е действала от началото на 2019 г. и е имала ясно изразена пирамидална структура. На върха й е бил началникът на митнически пункт „Калотина“, след това са началниците на смени, а на най-ниското ниво били митничарите и граничните полицаи. Искането на подкупите ставало директно, понякога с мимики и жестове, за да подскажат и наведат шофьорите към даването на подкуп.

Длъжностните лица, чието поведение се отличавало с изключителна арогантност, събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход „камиони“, а на „изход“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко - между 200 и 300 евро. В края на работното време всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на смяната. Сумата била фиксирана, независимо колко е събрано, а останалото се поделяло между служителите.

Сийка Милева добави, че при извършените претърсвания и изземвания от обитавани от членове на групата жилища са иззети големи парични суми в различни валути (лева, евро, турски лири), наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби. В хода на наказателното производство ще бъде проверено имущественото състояние на всеки един от задържаните и дали то отговаря на доходите им, увери говорителят на главния прокурор.

Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков подчерта, че министерството си сътрудничи отлично с всички служби, но разследването на Митнически пункт „Калотина“ би било невъзможно без помощта на Специализираната прокуратура. Ръководителят й Димитър Петров заяви, че проверките по всички гранични пунктове ще продължат и припомни успешната работа на ръководената от него институция по редица дела, свързани с обвинени в подкуп митнически служители.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Февруари, 16:10

    браво да раздрусат и другите пунктове

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete