Събота, 11 Юли 2020, 06:59

Могат ли да ни уволнят, ако закъснеем за работа заради БДЖ?

5 Януари 2017, 01:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2838 0


Отново има проблеми с влаковете между София и селищата в Искърското дефиле. Пътниците закъсняват за работа с часове. Една от тях е Анна Станулова от Своге. Споделя, че заради закъснението на влаковете, и тя непрестанно закъснява за работата. Чувства се пред уволнение и няма нито настроение, нито мотивация за работа. Съдбата й споделят стотици, чиито началници губят търпение.
Работодатели и юристи си противоречат за правото работниците, които закъсняват
Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заявява, че Кодексът на труда предвижда сериозни наказания за тези, които правят закъснения. Според него при три закъснения с повече от час в рамките на един месец, работник може да бъде дисциплинарно уволнен.

Юристите обаче смятат, че ако работникът не е причинил вреда на работодателя при изпълнение на трудовите си задължения, за глоба не може да става и дума. Адвокат Валентина Каменарска заявява, че в този случай отговорността на работника отпада, тъй като той е закъснял за работа без да е виновен и не е имал друг начин. „Работодателят не може произволно да налага имуществени санкции на работника”, допълва тя.

От БДЖ твърдят, че причината за закъсненията на влаковете е недостиг на локомотиви. По думите на Георги Димитров, ръководител отдел „Експлоатация на локомотиви" БДЖ, мерки вече са предприети. „Това, което е предприело дружеството като краткосрочни мерки е  допълнителното наемане на локомотиви от товарни превози. Дългосрочните мерки са - до края на седмицата да е обявена процедура за ремонт на мотрисни влакове”.

Въпреки думите на Димитров, и тази вечер влаковете закъсняха и хората блокираха влак "Янтра" на Централна гара.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

отговори
Да, смятам да почивам както всяка друга година (105)
70% Complete
Ще почивам само ако успея да намеря пари в тази криза (54)
70% Complete
Почивката ми ще е на вилата на село (62)
70% Complete
Ще почивам, но сигурно ще заменя морето с планина (30)
70% Complete