Четвъртък, 18 Април 2024, 08:32

МОН излезе със становище по въпроса с използването на записващи и подслушвателни устройства

27 Юни 2017, 16:22
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4548 3


След многократно постъпваща информация в МОН за случаи на употреба на записващи и подслушвателни устройства от страна на родители и ученици в детските градини и училищата, МОН уведомява, че:

Съгласно чл.32 ал. 2 от Конституцията на Република България никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобно дейности без негово изрично съгласие, освен в предвидените от закона случаи.
Защитата на това конституционно право не е абсолютно, но изключенията са само предвидените от закона случаи. Такива изключения са предвидени например в Закона за движение по пътищата, Закона за автомобилните превози, Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за частната охранителна дейност, където за установяване на нарушенията длъжностните лица имат право да използват технически средства или системи за заснемане, като заснетият снимков материал служи за доказателство. Във всички случаи е прието, че използването на технически средства става по определена процедура и при спазване на определени изисквани, както и че тези средства могат да създадат висока степен на достоверност (изключва се субективния фактор).

Освен това видеозаписите от средствата за наблюдение съдържат лични данни, защото чрез тях лицето може да бъде физически идентифицирано по безспорен начин. Видеонаблюдението е действие по обработване на лични данни и може да бъде извършено само от определени институции. Чл.219 ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование дава право на педагогическите специалисти да бъдат зачитани правата и достойнствата им и сами да определят методите и средствата за провеждане на образователния процес съобразно принципите и целите, определени в този закон. Те имат и задължението да опазват живота и здравето на децата и учениците по време на образователния процес.

Анализът на нормативната уредба показва, че действията по тайно използване на записващи и подслушвателни устройства от физически лице в детските градини и училищата- без знанието на учителите, е незаконосъобразно и всяко от засегнатите лица има право да потърси защита в съда. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (3)
    1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 20:07

    Най-после се събудиха в това министерство!!! Какво още трябваше да стане . за да реагират , макар и на хартия???

  • Отговори (3) (1)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 20:56

    Тогава защо селата ботевсело и правец са бъкани с камери?

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 13:34

    А защо тогава всичко се отразява в медиите като е подсъдно?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete