Петък, 29 Март 2024, 14:19

Мощен циклон отлага лятото, опасност от наводнения

25 Юни 2018, 10:17
(2) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2525 1


Започва една изключително динамична седмица от гледна точка на времето, което ни готви магнитни бури, дъждове и предупреждения за наводнения. Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете най-южните части на Италия, след това Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България от юг-югозапад.

В понеделник обаче ще се порадваме на хубаво време – прохладно с температури между 24 и 29 градуса. В западната част на страната е възможно да превали и прегърми, но на изток слънцето ще грее с пълна сила.

Рязката промяна на времето ще настъпи във вторник. От югозапад идват интензивни валежи, гръмотевици и градушки.

Оранжев предупредиелен код за опасно време е обявен за 10 области в Южна България за вторник – Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. Във всички останали области на страната кодът ще е жълт, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН.

Едва в навечерието на почивните дни валежите постепенно ще намалеят. През целия период температурите плавно ще се покачват и чак през уикенда се очаква да достигнат по-нормални за сезона стойности – около 27 градуса.

Опасност от поройни наводнения е обявена от вторник вечерта и през целия ден в сряда. В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра.


От сряда до петък геомагнитната активност ще е динамична, прогнозират от Руския институт по физика „Лебедев“. Очакват се магнитни бури до 5-та степен от 10-степенната скала. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – виновни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е препоръчително да си стоят вкъщи и да са близо до течности.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete