Четвъртък, 25 Април 2024, 14:10

Музикално-поетичен спектакъл в памет на Апостола, представи ОУ "В. Левски" в Литаково

18 Февруари 2014, 18:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3084 5


141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски отбеляза днес ОУ”В.Левски” с. Литаково. От 13.30 ч. възпитаници и преподаватели на учебното заведение показаха, че делото на великия българин е живо и се помни днес. Те посрещнаха тържествено знамето на училището в присъствието на гостите кметът на селото Даниел Дилов, директорът на Исторически музей Ботевград Тодорка Коцева, Пенка Иванова – счетоводител на Кметство Литаково. В знак на почит пред Левски те поднесоха цветя пред неговата плоча на входа на училището. Сто и девет години то носи името на великия революционер.

Празничното събитие продължи с поетично-музикален спектакъл в Народно читалище „Светлина 1900”. Тържествено слово представи директорката на училището Тодорка Петрова. „В нашата нова история няма друга такава личност като Васил Левски, която остана незасегната от бурите на политическия и обществен живот, която респектира и вълнува нацията. Във всяко българско сърце живее спомена за гения на българската революция. Всяко дете започва да учи българската история с неговото име – символ на безгранична обич към род и родина”. Г-жа Петрова припомни значението на делото на Левски като посочи, че през 1869г. поставя началото на изграждането на вътрешната революционни комитет в страната, а през 1872 г. посещава дома на Христо Ценев Пищялски в Литаково.
Директорката благодари на педагогическия колектив за професионализма и на учениците, „които по примера на Васил Левски  се обучават и възпитават в духа на съвременните образователни изисквания”.

38 ученици от 1 до 8 клас  и деца от подготвителната група получиха грамота на училището и материални награди  за участие в конкурсите за най-хубаво съчинение и есе, за най-добър рецитатор в конкурси, посветени  на живота и делото на Васил Левски. Училищните мероприятия, посветени на патрона, включиха още конкурс за рисунка на тема "С името на Левски", състезание за "Лъвски скок" и викторина, които се проведоха от 10 до 14 февруари.
 
Кметът на село Литаково Даниел Дилов също поздрави всички присъстващи с празника. „19-ти  февруари е злокобен, но и величав ден, в който България се раздели с един от най-достойните си синове. На този ден цялата страна отдава заслужена почит и признание към подвиг на великия революционер и радетел за свобода и независимост на България. Всички  ние, които сме възпитаници на училището-патрон в село Литаково носим в сърцата си уважение към днешния празник”.

С голямо усърдие в празничния спектакъл на училището се включиха учениците от по-горния курс. Участие  взеха танцовите извънкласни групи с ръководители Светла Станева и Ангелина Ненчева. Програмата представи изпълнения на Мажоретен съств с ръководител Мариела Стефанова (Ботев марш); биография  за Райна Княгиня, представена от Ренета Грозданкова и Анка Бориславова от 8 клас; възстановка на „Апостола в премеждие” от Иван Вазов, в която взеха участие Алекс Стефанов в ролята на Васил Левски и Минчо Петров в ролята на Али Чауш; възстановка на „Изворът на Белоногата” с участието на Десислава Величкова в ролята на Гергана, Пламен Христов – Везира и Славчо Костов –четец. Тържеството завърши с танц ”България” по песен на Райко Кирилов. Празничния спектакъл бе подготвен под ръководството на Людмила Петкова- учител по Български език и литература.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete