Събота, 20 Април 2024, 16:27

На 1 март – първото заседание на работната комисия по изготвяне на система за план -приема в първи клас

23 Февруари 2018, 15:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2440 16


По повод  решението на Общински съвет-Ботевград, с което не се прие предложената Система за план- прием в първи клас в трите основни училища на територията на община Ботевград и взетото второ решение да бъде сформирана работна комисия, която да изготви адекватна на условията в града система, на 1 март от 18.00ч в Малкия салон на Народно читалище „Хр. Ботев -1884” ще се проведе първото й заседание. Това съобщи днес кметът Иван Гавалюгов на редовен брифинг с местните медии. Да припомним, че в работната комисия бяха избрани 16 членове. Задачата й ще бъде до 13 март да изготви нова система за план-приема в първи клас, след проведено обществено обсъждане и консултации, съобразно ситуацията в Ботевград, посочи кметът Гавалюгов. На 15 или 16 март Общински съвет ще заседава отново по казуса, когато трябва да се приеме системата.

 

Заседанието ще бъде открито за всички желаещи граждани, които могат да направят своите предложения за изготвяне на система за план-приема. На него са поканени представители на РУО-София регион и Областна администрация - София област. 

 

„Тази система трябва да е съобразена с Наредба 10 на Министерство на образованието, в която са оказани определени водещи критерии и определени правила, на които трябва да отговаря общинската система за план-приема на първокласниците. Важно е да се знае, че такава система трябва да има приета от всички градове, които имат повече от едно основно училище. На основата на тази система училищата трябва да изготвят конкретен план-прием за съответното училище”, заяви Гавалюгов. Той припомни, че  срокът за внасяне на план приема в Регионалното управление по образование е 30 март. „Необходимо е в адекватен по-ранен срок системата да бъде приета от Общински съвет, за да могат директорите на училищата и съответните педагогически съвети да се съобразят с план-приема в съответното училище. Надявам се, че всички , които ще дойдат на първото заседание на работната група, да бъдат с подготвени и обосновани предложения”, добави кметът.

По отношение на конфликтната ситуация около отлива на желаещи родители да запишат децата си в ОУ”В.Левски” Гавалюгов пoсочи, че този проблем е решим, само ако има единомислие и единодействие. „ За съжаление такова не може да има, защото хората имат различни идеали„

 

С една бъдеща ограда родителите да нямат притеснения за своите деца в ОУ”в.Левски”. Това е идеята, която кметът Иван Гавалюгов сподели вчера пред съветниците и в присъствието на близо 50 родители.  

 

„Тази ограда ще бъде изградена от физкултурния салон до ул.”Л.Каравелов”.

Учениците от начален етап ще влизат от един вход (от ул. „Ал.Батенберг”, останалите от друг”, коментира кметът. По думите му ще се получи, както е в ОУ”Н,Вапцаров” – едно училище с две сгради на практика. В случая ще бъдат в съседни дворове. „Децата , поне в началния етап не трябва да имат притеснения, че по-големите или връстниците им, самоопределящи се от ромски произход, ще ги набият, както изтъкнаха родители вчера. За мен това са изкуствени примери”, добави кметът Иван Гавалюгов.

 

 



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (16)

  • Отговори (2) (12)
    1. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 15:25

    недоразумението ще бъде линчувано от родителите :D :D

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 01:14

      Не ви се получи !!

  • Отговори (5) (7)
    2. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 15:42

    Необразовани хора ще правят планове за образование?!? Това ще бъде интересно и в същото време изключително жалко. Докъде се докара общината ...

  • Отговори (8) (3)
    3. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 15:55

    Всички трябва да участваме в търсенето на решения, защото проблемът е общ. Кочкова като много образована и на ти по въпросите на образованието на вчерашното заседание само прекъсваше и търсеше разправии и не даде ните едно предложение. От такива като нея, ако чакаме решение, ще го дочакаме в следващия живот... Дано се съберат повече мислещи хора, а не само критикуващи глави.

  • Отговори (7) (3)
    4. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 16:35

    Кмета е стaбилен мa ние сме боклуци,измет сме не мое да ни вкaрa в прaвия път .

  • Отговори (4) (2)
    5. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 16:50

    И 5 пъти избори да имa 5 пъти ще сме зa

  • Отговори (0) (4)
    6. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 19:20

    Дайте децата вТрудовец,ново училище прекрасни педагози.

  • Отговори (2) (3)
    7. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 22:18

    Този човек трябва да е кмет в друга, цивилизована, държава, а на нас ни се полага Тулата или наглата Кучкова.

  • Отговори (4) (1)
    8. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 10:37

    Деца,които живеят в селата на общината, а родителите им искат да ги запишат да ходят в детски градини и училища в Ботевград, да бъдат насочвани към ОУ "Васил Левски" и детски градини с незапълнени места.
    Не може детските градини и училищата в селата да са празни,защото децата са записани в Ботевград, а за ботевградските деца да няма място в района на живеене.Това е самата истина.
    ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА ДАМИ И ГОСПОДА !

  • Отговори (0) (4)
    9. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 09:51

    Дами и господа ,правото на избор е свещено право и никой няма право да го отнема.
    Децата трябва да са водещи,а не мераците на кмета и налагане на интеграция.
    Няма да навираме децата си в циганите за да ги интегрираме без ефект.

  • Отговори (1) (0)
    10. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 10:09

    Тъпо №1 и 2 останалите коментари са адекватни към проблема. Такива проблеми се разрешават с разум и познание.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete