Четвъртък, 28 Март 2024, 18:09

На 15 август започва строителството на нов участък от АМ “Хемус“ – от Белокопитово до Търговище

7 Август 2018, 12:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2237 11


На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще направим първа копка на участъка от магистрала „Хемус“ - от Белокопитово до Търговище. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в отсечката между Ябланица и п. в. „Боаза“. Той провери работата на обекта заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Регионалният министър информира, че малко над 30% от трасето са готови, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците, категоричен бе министърът.

Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за изграждането на АМ “Люлин”. При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената, обърна внимание той. В момента преработваме наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, ще ги удължим с поне 3 години. Необходими са добър надзор и добър контрол, подчерта Николай Нанков.

Регионалният министър информира, че до края на месеца ще започне търгът за участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. АМ „Хемус“ е наш основен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия участък от него се обжалва, като приключи обжалването ще го продължим, посочи министър Нанков.

Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна АМ „Хемус“ ще е готова до 2024 г., заяви министър-председателят Бойко Борисов. На 15 август почваме строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови, каза още той. В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен, коментира премиерът строителството на отсечката до Боаза. От инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни, тъй като зоната е вододайна. Отливат ги на място, допълни премиерът. Техническият ръководител на обекта Калин Борисов обясни, че големите насипи се изпълняват чрез арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спестят разходите от транспорта им.

Това е най-трудното трасе от АМ „Хемус“, но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум, обърна се премиерът към инж. Глосов.

Министър-председателят коментира, че вероятно в началото на октомври, с 8 месеца предсрочно, ще бъде открита отсечката до Сандански на АМ „Струма“. В момента другите участъци се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той посочи, че решението зависи от археолозите.

Трябва да се съсредоточим в строителството, социалната сфера, образованието, каза министър-председателят. Над 200 училища и детски градини се ремонтират в момента. Тече мащабно строителство в образованието на стойност 620 млн. лв.

В отговор на въпрос министър Нанков съобщи, че няколко десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна инфраструктура след обилните дъждове в районите на Тетевен, Смолян и Пловдив. Първоначално бяха отпуснати около 500 000 лв. за аварийно укрепване и предотвратяване на щети. Всички ще бъдат описани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата за покриване на щетите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет, посочи той.

Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без възникналите през последната седмица, са 6,2 млн. лв. Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в процес на укрепване, са над 7 млн. лв. Разходите за възстановяване в Мизия ще бъдат около 3 млн. лв., а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, около 600 хил. лв.

В голяма част от ситуациите реагираме на момента, но се изисква време, коментира регионалният министър. В Мизия на петия – шестия ден започнахме да полагаме асфалт. Реакцията на областното пътно управление и на общината в Тетевен също беше изключително бърза, напомни той. Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя между Смолян и Мадан е необходимо време, тъй като укрепването е много тежко. Алпинистите отново са на терен и геомрежите са поставени, съобщи регионалният министър.



Източник: mrrb.bg

Коментари (11)

  • Отговори (6) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Август, 13:50

    КОГА ЩЕ ПОЧНЕ БОТЕВГРАД-МЕЗДРА?

  • Отговори (4) (2)
    2. добавен от: Анонимен 7 Август, 14:01

    Утре!

  • Отговори (6) (1)
    3. добавен от: Анонимен 7 Август, 14:37

    Браво на бай Ганьо Банкенски, геополитика и стратега западнобалкански :lol:

  • Отговори (8) (3)
    4. добавен от: Анонимен 7 Август, 15:03

    Определено е кога ще почне стройтелството на Ботевград Мездра на куково лято

    • (2) (1)
      1. добавен от: Анонимен 7 Август, 20:03

      "....строЙтелството....". Ходил ли си на училище, №4?

  • Отговори (1) (3)
    5. добавен от: Анонимен 8 Август, 06:22

    Бойко майка ти мръсна една магистрала нямаш като хората всички са с дупки и неравности дано пукнеш грозен боклук

    • (3) (1)
      1. добавен от: Анонимен 8 Август, 08:25

      Комунистче ли си, №5?

  • Отговори (2) (1)
    6. добавен от: Анонимен 8 Август, 08:27

    По времето на социализЪма бяха едни магистрали, аутобани, "ум да ти зайде"!

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 8 Август, 15:35

      И метро нямаше по времето на социализма, но нали живеехме според лозунга: "Един за всички и всички за един!"

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Анонимен 8 Август, 16:53

    Вчера рано, рано на изхода на магистралата на Ябланица беше пълно с джандари,помияри журналя и "признателни" граждани за декор,които очакваха да дойде банкянския "интелегент" на поредната показуха.Прост народ,затова който го хване,все го язди.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 9 Август, 00:17

      А ти, №7, си един злобен мухльо!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete