Събота, 20 Април 2024, 17:03

На косъм от смъртта! Испанци спасяват 8 човека от нашата експедиция в Антарктика

16 Януари 2016, 18:58
(0) (0)
България - Актуално
Прочетена: 842 0


Част от екипа се връща у нас след успешно изпълнена мисия

Ръководителят на 24-та Антарктическа експедиция, проф. Христо Пимпирев съобщи по сателитния телефон, че благодарение на опита на испанските моряци група от 8 наши полярници е успяла да се добере до кораба „Есперидес“ с надувна лодка „Зодиак“ по време на внезапна снежна буря, силно вълнение и обилен ледоход. Това съобщиха Българския антарктически институт.След успешно изпълнени задачи от базата ни „Св. Кл. Охридски“ отпътуват художничката Ганка Павлова, която изографиса иконостаса на параклиса „Св. Иван Рилски“, репортерката от БНТ Цветелина Атанасова, фотографите Божил Василев и Иглика Трифонова, която е вицепрезидент на Международната асоцияция на младите изследователи на Антарктика (АРЕСS) и геодезичния екип – доц. Борислав Александров и гл. ас. Юри Цановски от УАСГ и полковник Петър Данчев и капитан Георги Михайлов от Топографската служба на Министерството на отбраната. 

Геодезистите са успели с помощта на дрон да заснемат недостъпни участъци на о-в Ливингстън, което ще помогне за създаването на прецизна топографска карта. 

На прощаване всички полярници в базата са се събрали в параклиса и проф. Пимпирев е поръсил със светената вода, която получи на специална литургия в храма „Св. Ал. Невски“. 

Корабът ще отведе групата до съседния остров Кинг Джордж. Там ще се срещнат с последната група, която замина от София на 12 януари и ще продължи със самолет за Пунта Аренас в Чили. Паралелно геолозите д-р Камен Бонев и асистентите Дочо Дочев и Стефан Велев от Геолого-Географския факултет на Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“ провеждат изследвания в отдалечен район с интересни скални разкрития, където вече четвърта нощ ще спят в палатка./БЛИЦ 
 

Източник: blitz.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete