Четвъртък, 25 Април 2024, 22:10

Над 200 души се включиха в каузата за защита на природата в сливнишко

3 Октомври 2020, 17:18
(2) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 991 3


Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това можете да се порадвате, ако посетите селата Братушково, Радуловци и Алдомировци, в община Сливница. Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина.
Над 200 души заявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушена по този начин, като се включиха в „Бягане за Радуловци. Надбягай мината“. Събитието е в подкрепа на местните хора и Община Сливница и е организирано от „Грийнпийс“ – България.

„Къщите в селата Алдомировци, Радуловци, Бърложница и Братушково са на няколкостотин метра от мястото, където се планира изграждането на тази нова въглищна мина. Организираме „Бягане за Радуловци“, за да надбягаме мината и да покажем, че въглищата нямат място в 21 век,“ коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

През 2018 г. „Минна компания“ ЕООД получи концесия за добив на въглища, предназначени за замърсяващия ТЕЦ „Бобов дол“. Възраженията на местните хора не дават резултат. В крайна сметка те решават да оспорят разрешаването на проекта в съда и в момента вече тече дело срещу дадената концесия.
В бягането участваха над 130 души, сред които професионалният бегач и ориентировач Кирил Николов – Дизела, който официално подкрепи каузата, победителят на състезанието „Витоша 100“ Ивайло Атанасов, олимпийската състезателка по ски бягане Антония Григорова, хора от района на Сливница и още много любители бегачи и привърженици на каузата. Класирането по нетно време може да бъде видяно на сайта на „Грийнпийс“ – България.

„Имаме един от редките шансове да дадем гласа си предварително за нещо, което не харесваме, а не постфактум да протестираме, когато вече няма много какво да се направи,“ заяви Кирил Николов – Дизела, професионален бегач, професионален планински бегач и ориентировач.

„Аз съм от Перник и съм видял какво се случва с мините много добре – няма възстановяване десетки, да не казвам и стотици години. Дошъл съм да се включа в бягането и се надявам това мероприятие да доведе до вземането на отговорни решения от отговорните за това институции,“ сподели Олег Крумов, дошъл от Перник за събитието.
В челната десетка на 12 км при мъжете завърши Марио от гр. Сливница.
„Този прекрасен край трябва да се запази такъв, какъвто е,“ категоричен беше той след състезанието.

В делото участва и Община Сливница, която представлява интересите на местното население и също има собствени земи на засегнатата територия.

„Всеки с просто око може да види защо не искаме да има мина. Като погледнете тази цялата природа. Като си представите, че градът е на 22 км от София, всичките ни села са на около 30 км от София. Във всяка една нормална държава, където и да отидете – около големите градове са едни от най-луксозните места за живеене. Ние в тази посока искаме да се развиваме,“ коментира кметът на гр. Сливница Васко Стоилков.
В района на селата има екопътеки, язовир, подходящ за водни спортове със съоръжения за практикуване на уейкборд, а Алдомировското блато, защитена местност и дом на защитени птици, също е наблизо. Свързаните с тях възможности за работа биха могли да бъдат отблъснати, ако мината бъде открита, а регионът може да стане много по-малко привлекателен за бъдещите инвеститори.

Въпреки че през годините не липсват запитвания от медии по казуса, от правителството и от компанията концесионер отговори липсват.

След края на състезанието се състоя и почистване на трасето.
Събитието е част от международна мобилизация за защита на климата. Активисти, местни общности и екологични организации заедно организират над 90 различни акции в 26 държави и настояват да се грижим за хората и планетата, която е наш дом.

Снимки: Тихомира Методиева

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: васко 3 Октомври, 17:32

    Каквото да правите района е съсипан от всякъде хора .До Сливница Село Опицвет Направиха огромна Кариера на ГБС ,Това е лагодарение на ОБЩИНА КОСТИНБРОД И МЪЛЧАНИЕТО НА ОБЩИНА СЛИВНИЦА

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: васко 3 Октомври, 17:33

    Каквото да правите района е съсипан от всякъде хора .До Сливница Село Опицвет Направиха огромна Кариера на ГБС ,Това е Благодарение на ОБЩИНА КОСТИНБРОД И МЪЛЧАНИЕТО НА ОБЩИНА СЛИВНИЦА

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: васко 3 Октомври, 17:33

    Района е засипан от Мини,Кариери ,който са нови и се строят всяка година.Затова района е слабо предпочитан за жилище или инвестиция за бизнес.Например от другата страна на София ,Казичене или Елин Пелин ,полудяват хората да купуват и правят инвестиции, ,но там забележете няма тази мрьсотия, която я има тук

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete