Четвъртък, 25 Април 2024, 07:43

Над 300 000лв от собствени приходи е вложила община Ботевград в Литаково през 2018г

10 Декември 2018, 21:35
обновена на 11 Дек 2018
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1382 0


Над 300 000лв от бюджета на община Ботевград са вложени в с. Литаково през 2018г. Това стана ясно по време на днешната среща на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов с жителите на селото. Градоначалникът бе придружен от зам.-кметовете Борис Борисов и Цветелин Цветков, секретаря на общината Стефка Граматикова и Цветозар Гаврилов, управител на ВиК „Бебреш”. Общинското ръководство бе посрещнато с традиционната местна духова музика, която е гордостта на литаковци и с която те се прочуха в цялата страна. Именно кметът на Литаково Даниел Дилов не пропусна да отбележи, че тази година общината е вложила сериозни финансови средства в селото.

В хода на срещата, градоначалникът представи отчет на дейностите, извършени в село Литаково през вече изминаващата 2018г. Кметът Гавалюгов започна с най-важната инвестиция, която касае най-малките жители на селото, а именно основен ремонт на ДГ „Здравец”, който възлиза на около 200 000лв
. Градоначалникът съобщи, че освещаването на изцяло обновената детска градина ще се състои на 20 декември, когато ремонтните дейности ще бъдат изцяло завършени. Близо 60 000лв са вложени за вътрешните ремонтни дейности, а около 108 000лв са отишли за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт на покрива, подмяна на дограмата и др. Предстои поръчка и доставка на нови мебели: легла, гардероби, маси, секции и др.

Финансови средства в размер на 10 200лв е инвестирала общината в подмяна на канализацията на улиците „Грънчарска” и „Петко Иковски” в селото.

През настоящата година са извършените сериозни ремонтни дейности в сградата на читалището в размер на 58 400лв. Освежена е библиотеката, извършен е ремонт на покрива, подменена е дограмата. Предстои през следващата година да се направи вътрешна и външна топлоизолация.


През 2018г. е асфалтиран и центърът на селото, изкърпени са дупки и неравности по улиците на стойност 43 000лв.

Градоначалникът припомни, че вече има подписан договор с Държавен фонд „Земеделие” за подмяна на водопровода в с.Литаково и още две села. „В момента текат процедури по избор на изпълнител. Надявам се, че до края на годината ще имаме избран изпълнител. През следващия строителен сезон, ако има някакви обжалвания съответно те да минат успешно в полза на община Ботевград и да започнат реалните дейности по подмяна на водопровода”. По думите на кмета това ще бъде най-сериозната инвестиция през предстоящата година.

Други средства, постъпили за Литаково или за отделни жители на селото:
- Държавна субсидия за читалището в размер на 16 750лв
- Общинска субсидия в размер на 1888лв- субсидия на читалището, която се разпределя на брой членове-самодейци, които читалището е заявило.
- Еднократна помощ за Великден са получили 21 жители на селото. Това са хора, които получават минимална пенсия.
- 23-ма жители на селото ползват услугата „Топъл обяд”
- 6 жители на селото, ползват услугата „Личен асистент”
- 1 400лв са отпуснати за инцидентно възникнали нужди на 3-ма местни жители.
- Общината е отпуснала еднократна финансова помощ на 12 майки за раждане на дете.

Думата за мнения, предложения и въпроси бе предоставена на жители на село Литаково. Традиционно въпросите на гражданите бяха свързани с водата, газификацията, електрозахранването, безстопанствените животни, състоянието на пътната мрежа в селото и др.

Йордан Дашовски попита защо газификацията на ул. „Възраждане” се оказва „мисия невъзможна”, след като на 200 м от улицата има газ. Местният жител попита дали се предвижда газоснабдяването в селото да се развива занапред, тъй като по думите му в най-скоро време газта ще бъде изключително необходима за всяко домакинство. В отговор кметът на селото Даниел Дилов заяви, че е проучена възможността за газификация на улицата, но трасето е част от републикански път. Вариантът да се газифицира улицата е трасето да минава по друг път, който не е част от републиканската пътна мрежа.

Въпрос до управителя на ВиК „Бебреш” Цветозар Гаврилов, постъпи от друг жител на селото Георги Асенов, който попита дали е задължително във всяка къща да има водомер, и ако няма защо водното дружество не се е погрижило затова.

В отговор Цветозар Гаврилов заяви, че във всяка къща е задължително да има водомер и дружеството работи усилено в тази насока. В тази връзка управителят заяви, че 45 000 лв дължат литаковци на водното дружество: „Ако тези сметки са влезнали във ВиК-а навсякъде щеше да има водомер, да не говорим, че и тръбите ще можем да си сменяме, не да чакаме държавно финансиране. Лошото е, че не можем да ги съберем. Съвсем скоро пак ще започнем кампания за поставяне на водомери. Такива правим периодично през няколко месеца. Едни от първите села са Литаково и Новачене”, каза Гаврилов.

Жители се оплакаха от качеството на водата, но управителят Гаврилов бе категоричен, че с направата на водопровода проблемът ще бъде решен.

Ръководителят на Литаковската духова музика Дейвид Христов пък призова да се обърне по-сериозно внимание на културния живот в селото. Ръководителят изброи самодейните състави, които развиват дейност в селото и подчерта, че те не са никак малко, а и притежават множество успехи. „Искам преди всичко да благодаря за ремонта на читалището, защото преди от самите дъски излизаше прах, който ние бяхме принудени да дишаме докато репетираме”, каза Дейвид. Ръководителят на Литаковската духова музика попита дали има възможност да се помисли за отопление на малкия салон, където се провеждат репетициите на самодейците. Младият талант пожела да научи дали има възможност да се закупят нови духови инструменти, макар и чрез кандидатстване по проект.

Директорът на ОУ „Васил Левски”-с. Литаково Тодорка Петрова пък предложи да се направи спортна площадка, където да спортуват младите хора, защото по думите й в момента липсва такова място и малки и големи влизат в двора на началния и прогимназиалния етап. Някои от тях са добронамерени, но има и такива, употребили алкохол, които чупят шишета и оставят боклуци след себе си, споделя директорът.

Друго предложение, което постъпи от Тодорка Петрова, бе да се направи физкултурен салон към училището, тъй като нито началния етап на училището, нито прогимназиалния етап разполагат с такъв.

По време на срещата стана ясно, че кметството в Литаково се нуждае от неотложен ремонт, тъй като е една от най-старите сгради в общината. Кметът на селото Даниел Дилов обясни, че нещата се разглеждат приоритетно и през следващата година е ред и на кметството.

В допълнение кметът на общината Иван Гавалюгов заяви, че кметството в Литаково и още няколко други кметства са включени в проект, с който общината е кандидатствала пред Фонд „Земеделие”. При всички случаи обаче през 2019г. в сградата на Кметството ще се направи тоалетна, която е крайно необходима, защото такава няма.

Постъпиха оплаквания от жителите на селото за липса на улично осветление на някои места, за дупки по улиците и за проблеми с електрозахранването. Градоначалникът посъветва гражданите да напишат жалба до КЕВР, които винаги се отзовават на проблемите свързани с електрозахранването.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete