Събота, 20 Април 2024, 10:09

Над 600 музиканти, диригенти, мажоретни състaви, хореографи и танцьори на Дефилира - (галерия)

1 Октомври 2012, 20:51
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3864 3


Тържественото откриване на Дефилира на духовата музика в Ботевград започна тази вечер в 18.00 ч. с концерт на шест духови оркестри от страната - Велинград, Враца, Троян, Габрово, гара Елин Пелин и Монтана. Общият брой на оркестрите, които ще участват в тридневния дефилир, е 15. Мажоретните състави пък са пет- от Велинград, Троян, Монтана, гара Елин Пелин и Ботевград.
В началото на програмата  водещите Пепа Накова и Николай Найденов от читалище „Христо Ботев 1884” откриха официално Дефилира с кратка история за честването на празниците на духовата музика. През 1983 г. те за първи път се провеждат на площад „Освобождение”. От 1986 г. празниците се посвещават на основателя на празниците на духовата музика – гения на българското оркестрово творчество-Дико Илиев. Учредена е и ежегодна награда за изпълнение на  негово произведение. Проектът „Дефилир на духовата музика” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП”Регионално развитие 2007-2013” съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Водещите цитираха големия български писател Йордан Радичков, който е казал:” Духова музика има, откакто свет светува , и нея никой не може да я закрие! Ако се закрие една държава, то и духовата музиката ще се закрие. Всичко започва с музиката и свършва с музиката! Град, дето не е свирила духова музика, не е град”.
Преди стартиране на концерта, кметът на общината Георги Георгиев, придружен от 6 мажоретки от състава в Ботевград, издигна знамето на Духовата музика под звуците на фанфарен сигнал и марша „Ние ще победим”, изпълнен от всички духови оркестри. Духовият оркестър на Ботевград бе заел почетното място на централната сцена.
Кметът Георгиев откри официално събитието. В изказването си пред многобройната публика той подчерта, че „Дефилирът е една голяма придобивка за културното наследство и културния живот на  ботевградчани и жителите на общината”. Поздравителен адрес до организаторите и участниците в Дефилира бе изпратил зам-министъра на културата-Митко Тодоров. Преди официалния старт на концерта дефилираха малките мажоретки и оркестранти  от ОДЗ”Звънче” . Събитието се отразяваше от няколко национални телевизии -ВВТ, ТV 7, от Българско национално радио и др.
Утре от 18.00ч на пл. "Освобождение" ще бъде открит вторият ден на Дефилира на духовата музика, в който участие ще вземат следващите 6 духови оркестри на Ловеч, Севлиево, Монтана, Плевен, младежки духов оркестър с мажоретки - Ботевград и  духов оркестър с мажоретки от английска гимназия - София.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete