Вторник, 23 Април 2024, 12:10

Над 700 000лв общината е инвестирала в МБАЛ Ботевград за една година

24 Ноември 2017, 14:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1786 2


За 2017г. община Ботевград е инвестирала над 700 000лв за дейности по подобряване състоянието на инфраструктурата и за закупуване на ново медицинско оборудване за МБАЛ Ботевград. Това са около 10% от собствени приходи на общината за 2017г. Това заяви кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов на днешния си брифинг с медиите.

Градоначалникът припомни, че през изминалата 2016г., от собствени приходи на общината, бяха отпуснати средства за ремонт на кухненския блок в МБАЛ Ботевград: „Кухненският блок е ремонтиран, подменено е оборудването, има адекватни условия за извършване на съответната услуга“. Кметът Гавалюгов добави, че през 2016г. бе закупено и съответно медицинско оборудване по молба на управителя на болницата.

Основни инвестиции, в далеч по- големи размери, бяха реализирани през 2017 година. Факт са новите 8 апарата за хемодиализа, които са на обща стойност около 190 000лв с ДДС и функционират от няколко месеца. В момента се извършват довършителни ремонтни дейности на отделението по хемодиализа, финансирани със средства на община Ботевград. Ремонтът възлиза на 30 000лв. Очаква се до средата на декември ремонтът да бъде финализиран. Можем да твърдим,че със завършването на ремонтните дейности отделението ще има най-добрата и световно известна марка апаратура за хемодиализа в България, както и едно от най-добрите отделения като инфраструктура.

През годината общината е отпуснала финансови средства в размер на 20 000лв за закупуване на различна медицинска апаратура, такава, каквато периодично постъпваше като заявка и искане от управителя на общинската болница д-р Кушев. Стараем се винаги да задоволяваме желанието му за закупуване на определена апаратура", каза Гавалюгов

Кметът Гавалюгов припомни, че завърши изпълнението на обществената поръчка за „Изпълнение на строително-монтажни работи на обект: Ремонт на общи части и тоалетни в сградата на доболничната помощ, гр. Ботевград“ по Проект „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика: „Общата стойност на проекта е в размер на 300 000лв. Министерството на труда и социалната политика осигури 100 000лв, а 200 000лв е собственото участие на община Ботевград.

Извърши се основен ремонт на общите части, подмяна на отоплителната инсталация в общите части и коридорите на поликлиниката. Ремонтирани бяха всичките 10 тоалетни, изцяло бе подменено и осветлението. Допълнително отпуснахме още 40 000лв за подмяна на цялата електрическа инсталация в поликлиниката.
За медицински дейности и подобряване на инфраструктурата в заведеният, където се предлагат медицински услуги тази година общината е вложила допълнителни 240 000лв“, заяви Гавалюгов.

„Приключи и ремонтът на част от покрива на МБАЛ Ботевград, който възлиза на около 45 000лв. Предстои обновяване на една от операционните в болницата, за което са предвидени около 40 000лв от бюджета на общината. Дейностите все още не са започнали, но смятам, че до края на годината операционната ще бъде ремонтирана. Срокът за изпълнение е 20 дни, но особеното е, че ремонтните дейности трябва да се синхронизират с извършващите се хирургични интервенции и медицински дейности“, съобщи градоначалникът.

Той припомни, че приключи и изграждането на паркинг до поликлиниката, който възлиза на около 100 000лв. „Мога да обвържа изграждането на новия паркинг с подобряването на инфраструктурата, свързана с предоставянето на медицински услуги на територията на общината, тъй като паркинга се използва основно от пациенти и служители на болницата“.

Да припомним, че общината осигури и 30 000лв за ремонт на Здравната служба в с. Трудовец.

„Считам, че в скоро време ще обявя реалистичен вариант за осигуряване на средства за цялостен ремонт на болницата, включително обзавеждане и подмяна на част от медицинската апаратура. Знаем, че затова са необходими милиони левове. Ясно е, че община Ботевград не може да осигури накуп тези средства. Характеризирам частичните ремонти, които се извършват като най-неотложни и наложителните и продължавам да търся сериозно външно финансиране. За съжаление почти всички програми не позволяват общинските болници да бъдат ремонтирани и реконструирани, и с подменено оборудване, но считам, че ще обявя правилния вариант за цялостно финансиране, когато нещата са сигурни.

Община Ботевград показва не само желание, а и реални действия за решаване на проблемите с физическото състояние и състоянието на наличната медицинска апаратура в МБАЛ Ботевград.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (8) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 16:34

    Каква болница беше,а на какво заприлича?!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 21:54

    Така и?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete