Петък, 29 Март 2024, 01:11

Над тридесет автомобила "класики" участват в Ретро-парада (Снимки)

22 Юни 2013, 11:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5734 0


Днес в Ботевград се провежда четвъртият  автомобилен ретро-парад, организиран от Ретро-клуб – Ботевград, и под патронажа на кмета на Общината Георги Георгиев.
Изявата бе открита от председателя на клуба Пламен Стефанов. Той приветства с „Добре дошли” присъстващите участници и гости и  изказа думи на благодарност към членовете на местния клуб, благодарение на които Ретро-парадът е  факт.
Йорданка Лалчева, Председател на Общинския съвет – Ботевград, поздрави организаторите и собствениците на ретро-автомобили, като им пожела дълги години и занапред да поддържат хъса и любовта си към тези класически творения на автомобилната промишленост в миналото.
В автомобилното изложение участват над 30 автомобила, дошли на собствен ход от различни краища на страната. Тук присъстват представители на Клуб БАГ РЕТРО – единствения български представител в Международната организация за ретро-автомобили, както и членове на клубове от София, Габрово, Асеновград и др.
Представени са автомобили-класики от различни марки – Мерцедес Бенц, ФИАТ, Пежо, Рено, VW, Опел, Ягуар, BMV. Определен интерес предизвикват и вече спрените от производство марки, предимно от бившия Съветски блок – Волга, Варшава, Трабант, Москвич.
Най-старият автомобил, но в прекрасно състояние, е VW от 1958 г. Не му отстъпва и Мерцедес Бенц от 1959 г., собственост на датския гражданин Аксел Транбаек. Благородна завист предизвиква и „Ягуар”-ът на Николай Николов – собственик на фирма „НИКИ” – Правец. Силно излъчване има и VW-то на Генчо Запорожанов.
Притежателите на класическите автомобилни бижута представиха своите автомобил. Някои от тях са още с оригинална боя и тапицерия, други са изцяло тунинговани. Но това, което ги обединява е грижите, полагани за тях от собствениците, и безупречният външен вид, на който могат да завидят и най-расовите днешни представители на автомобилостренето.
Празничното настроение се допълва от прекрасните изпълнения на Младежкия духов оркестър и Мажоретния състав.
В края на ретро-изложението бяха обявени и връчени награди - възпоменателни купи и бутилка червено вино, на етикета на което е изобразен символът на Ботевград - Часовниковата кула:
-Най-автентичен ретро-автомобил - Слави Боев от Ботеград с "Волга 2410";
-Най-добре реставриран автомобил - Христо Бабочев с "Мини-купър";
-Най-автентичен ретро-автомобил над 30 години - "Варшава"223 със собственик Момчил георгиев от София.
За най атрактивен автомобил почетна купа от Клуб Баг Ретро бе определен "Ягуар" на Николай Николов от Правец. Неговият автомобил спечели най-много гласове и от публиката. С жребий бе определен зрителят, участвал в гласуването  - Георги Желязков, който бе награден с "Комплект КАТ", осигурен от фирма "ВАМИ". Всички участници бяха наградени с грамоти и медали за участие.
-Най-добър тунинг -" VW" на Ангел  Василев от Асеновград.
-Спортен ретро автомобил - "Форд таунус"  със собственик Ангел Василев от Габрово;
-Най-добре реставриран соц. автомобил - "Москвич 403" на Иван Ашиков от Банкя.

След закриване на официалната част колоната потегли за с. Скравена - за поднасяне на венец пред Паметника-костница.

Източник: http://balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete