Четвъртък, 25 Април 2024, 08:35

Наплив в сервизните фирми за касови апарати

30 Март 2012, 15:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2756 0


Утре 31 март изтича последния срок в който търговците трябва да свържат  фискалните си  устройства с НАП. Дотогава и всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Днес във фирма „Елтрейд” в Ботевград имаше наплив от желаещи да спазят последния срок, установи проверка на Балканец. Данъчните обаче предупредиха, че ако търговци решат да свържат касовия си апарат към НАП на 31 март, e доста вероятно да не успеят, тъй като това е ден събота. По закон ще се приема включване към системата и на 1 април - неделя. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че рисковете са съществени, защото производителите и сервизните организации може би няма да успеят да поемат толкова много заявки. Следващата седмица започват масирани проверки от екипи на приходната агенция и инспектори ще налагат глоби от 500 лв. и ще запечатват търговски обекти при неизпълнение на изискване. Всяка фирма, която изпусне крайния срок, ще бъде принудително закрита, докато не плати глоба от 10 хиляди лева.
Близо 2/3 от търговците, които са свързани с НАП, са закупили чисто нови апарати. Останалите остават със старите, но със специална приставка.
Освен държавата и фирмите за продажба на касови апарати, най-печеливши от дистанционната връзка ще са мобилните оператори. Сметката показва, че годишните им допълнителни приходи от новата технология ще са за над 11 млн. лева. Причината - излъчвателното устройство в 300-те хил. касови апарати на практика е нов мобилен номер с годишен абонамент от 38 лева. Сумата обаче ще е за сметка на държавата, а не на търговците, успокоиха от НАП.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete