Петък, 29 Март 2024, 09:12

„Напоителни системи” ЕАД-клон София с искане към "ВиК" да ползва язовир Бебреш не като основен, а като допълнителен водоизточник

2 Февруари 2018, 17:00
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4037 22


С писмо до кмета на общината Иван Гавалюгов и управителя на "ВиК Бебреш" ЕООД Цветозар Гаврилов, „Напоителни системи” ЕАД-клон София поставят изискване спрямо общинското водно дружество да ползва язовир Бебреш не като основен, а като допълващ източник за снабдяване на населението с вода.

Писмото до кмета и до управителя на „ВиК” е изпратено на 18 януари 2018 г, от управителя на „Напоителни системи” ЕАД –София клон - Веселка Нинова. Публикуваме неговия текст:

„През 2017 година и началото на тази година направихме неколкократни обходи и огледи на водохващанията на ВиК „Бебреш” за питейно водоснабдяване. Установено е, че същите са занемарени и не се използват пълноценно. Не се хващат напълно свободно течащите води, на които са изградени.По този начин тежестта на питейно-битовото водоснабдяване на гр. Ботевград и общината е прехвърлена върху яз. Бебреш. Би следвало да е точно обратното- от вашите водохващания да е основното Ви водоснабдяване, а язовирът да е допълващ водоизточник. Неспазването на това условие, бе една от основните причини през 2016 год. язовирът да бъде изпразнен до М.О. /мъртъв обем/ и да настъпи криза в питейно-битовото водоснабдяване на община Ботевград. Месеци наред не отстранявате авариите по тръбопровода Ви фи426 и ползвате непрекъснато нашите /напоителни/ водопроводи вместо Вашия, с което водата се разпилява из напоителната система и загубите са големи. Така не спазвате и действащото Ви разрешително за водовземане от яз. Бебреш.
Многократно констатираме приливане на значителни водни количества от пречиствателната станция „Чеканица” и резервоарите Ви.
Предвид гореизложеното настояваме да предприемете незабавни и перманентни мерки за почистване и поддържане в добро техническо и експлоатационно състояние на собствените Ви водохващания на свободно течащи води, така че те максимално да се хващат и оползотворяват. Без бавене да се отстранят авариите по тръбопровода Ви фи 426 и той да бъде въведен в действие. Да не се допуска и преливане на вода от съоръженията /резервоарите/ Ви. Иначе излиза, че поука от критичната 2016 год. не е взета и тя пак може да се повтори”.

Веселка Нинова – Управител „Напоителни системи” ЕАД-клон София


От „Напоителни системи” припомниха, че разрешителното за водоползване от язовир Бебреш е само по тръба фи 426, която е собственост на „ВиК Бебреш”ЕООД. Многократно в публичното пространство се говори, че в момента и в предходните 30 години ВиК ползва и е ползвало вода от язовир Бебреш по всички тръби по т.нар байпаси. Те са 7-8 на брой, намиращи се по линията на „Напоителни системи” към Правец, за Литаково, за в.з. Лозята – Трудовец и т.н.

На проведена преди дни среща между управителите на двете дружества от „Напоителни системи”ЕАД - клон София са поставили искане към ВиК за по-висока цена. Разрешителното е за 2 -2,5 млн. кубика вода и цената годишно е 150 хил. лв (в порядъка на 12-13 хил.лв без ДДС на месец). Предстои двете дружества да подпишат договор.

Не е ясно обаче дали двете страни ще постигнат съгласие относно водоползването от язовир Бебреш, за целите на ВиК като допълващ източник, тъй като „Напоителни системи” само стопанисва язовира, а органът, който управлява водите и контролира водоползването, е Басейнова дирекция „Дунавски район”.



Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (19) (2)
    1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 17:15

    Тая Веселка Николова определено е много весела, но със сигурност ще и се стъжни, ако продължава да работи против интересите на жителите на община Ботевград, а за интересите на клюновата фамилия от Правец :!:

    • (0) (4)
      1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 09:37

      da ne te stunna az teb ?

  • Отговори (14) (2)
    2. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 17:26

    хахаха тези трябва да ги разстрелят пред часовниковата кула всички без изключение

  • Отговори (9) (1)
    3. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 17:49

    Ами това е шефката на Напоителни системи:

    https://www.vbox7.com/play:1030578c7a

    Нямам повече коментари

  • Отговори (18) (1)
    4. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 17:53

    Браво Веселке,продай града и съгражданите си за парите на Златев!От построяването до сега,язовира е бил основен източник на вода за града,добре че се намери ти да го направиш допълнителен!Да лишиш хората от вода е голям грях,не като ония......твоите си!Да знаеш,че ще те стигне възмездието и няма да ги харчиш тия пари!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (19) (1)
    5. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 18:15

    Веселка ли си? Тъжна ли си? Не знаем. Само,че знаем и видяхме стилът ти на писане на едно забавно четиво. Със стила ти на писане ти подценяваш адресантите на твоето "писмо". Много си жалка и куха!!!

  • Отговори (9) (1)
    6. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 18:25

    Тази велика шефка на Напоителни системи да вземе сина си при нея да го хрантути,защо го уреди във ВиК. Да права е жената то горкото не става за нищо,до обяд си играе на телефона следобяд на кафенце на ул.Хр.Ботев.

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 4 Февруари, 13:56

      яд ли те е ФОКЕРИЦО ХАХАХА

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 18:26

    Нали няма тръби за Правец

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (1)
    9. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 19:05

    №8- :lol:

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete