Петък, 29 Март 2024, 13:45

Напрежение между Небойша Видич и Левски Лукойл на пресконференцията в Ботевград

27 Май 2019, 08:18
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1408 0


Пресконференцията на Балкан и Левски Лукойл в Ботевград не мина без напрежение. Причината бе, че старши треньорът на „зелените“ Небойша Видич се отклони от предварителната идея да се говори основно за финалната серия. Наставникът на Балкан започна да прави равносметка на изминалите години, откакто е част от клуба, като заяви, че отборът му никога не е имал равни условия на терена. Последва спор между него и представителите на Левски Лукойл – старши треньора Константин Папазов и тийм мениджъра Веселин Веселинов, които на няколко пъти го призоваваха да се спазват добрия тон и коректните отношения.

Ето как започна Видич: „Първо ви поздравявам. Надявах се да има повече журналисти и повече медии, но изглежда, че финалът в НБЛ не е достатъчно интересен. Не знам колко е честно това спрямо представителите на Левски, но искам да говоря за това, което се случва в българския баскетбол през последните четири години, защото от толкова съм част от него. Искам тази пресконференция, защото след като се приключи сезонът, каквото и да се говори, няма полза от него. Мисля, че някои неща трябва да се променят. Като някой, който четвърта година работи в България и играе трети финал, мисля, че имам пълно право да кажа своето мнение за това, което се случва в българския баскетбол.

Когато през февруари, 2016 г., поех отбора, нямах много познания за българския баскетбол. Знаех, че Лукойл представлява за България това, което ЦСКА за Москва, Партизан и Цървена звезда за Белград, Макаби в Израел и т.н. През тази година Лукойл имаше най-добрият отбор, а Балкан игра този финал без двама от високите си играчи. Един от тях беше най-добрият играч в отбора Марко Бъркич. Не бяхме сериозен противник в този финал. Тогава в отбора на Лукойл бяха двама играчи, които сега са при нас – Павлин Иванов и Крис Минков.

На следващата година подмладихме отбора. Намалихме бюджета, не бяхме конкурентноспособни за титлата, но играхме добър баскетбол, особено когато сменихме чужденците, а Станимир Маринов се върна след контузията. Най-добре и най-хубав баскетбол играхме на Купата в Пловдив. Това, което се случи на полуфинала, бе голяма срамота за цялата съдийска организация. Не беше ни позволено да спечелим този мач, а аз бях изгонен в началото на четвъртата част. Тогава видях срещу какво трябва да се борим, за да постигнем успех в българското първенство. Единственото, което направих, бе да помогна на моя колега Любомир Минчев да има равноправни условия и изморен противник. Затова даже не ме заведе и на вечеря, но напълно заслужено Берое взе Купата през този сезон. Тогава обаче разбрах, че хората тук се занимават с неща извън баскетбола и всичко тук е на страната на един клуб.

Всяка сериозна работа и постоянство дават резултат. През следващия сезон, 2017/2018, направихме един сериозен отбор, с по-добра селекция и бюджет. След нова година играхме много добър баскетбол, като това не е само мое мнение, а и на колегите ми. Победихме Лукойл Академик два пъти, след което се случва нещо в Лигата, което е нерегулярно. Дали най-големият спонсор в България Лукойл и клуб с такива традиции като Левски трябва да бъдат заедно? Моят отговор е да. Това е логично, но ако това не се прави по средата на сезона. Очевидно правилата не важат за всички.

След това дойде този финал през миналата година. В първия мач напълно заслужено спечелихме, дори и да не сме имали равноправни условия. 30 минути след този мача по телевизията се пуска предаване, което трябва да покаже, че Левски е ощетен в този мач. Как се казва това? Натиск. Какво би станало, ако след това, което Франсис Форд Копола отдавна е измислил за втория мач, някой си е загубил главата от моите играчи или от феновете на Левски Лукойл или Балкан. Може да е някое дете. Дали някой щеше да е отговорен за това.“

Изявлението на Видич бе прекъснато от Константин Папазов, който пожела да вземе думата, за да отговори на азаното от неговия колега. Наставникът на Балкан обаче не му позволи, въпреки сам заяви, че това не е проява на феърплей.

„Ние сме за пресконференция за утрешния мач, а не за предишните години. Той има позиции и си ги изразява, нямам нищо против, но нека да бъдем коректни. Не искам по никакъв начин да напрягаме обстановката между двата отбора“, заяви Папазов.

„Мисля, че и в тази серия, и миналата, двамата имаме коректни отношения, което е важно“, добави той.

„Ако ти това наричаш коректни отношения...“, прекъсна го Видич.

Последваха няколко минутна размяна на реплики, след което старши треньорът на Балкан все пак продължи:

„Моята молба е всички актьори в този мач да свършат своята работа и да се представят професионално, а не някой заради своето незнание или непочтеност, да има ефект върху моя живот или моите играчи. Два или три пъти съм влизам в съдийската съблекалня за четири години, за да ги поздравя за отлично свършената работа. Веднъж Камен Тошев ме заведе, защото му го казах и той ме покани да го кажа и в съблекалнята.

По време на мое интервю ме уцелиха с пластмасова бутилка. Това не е нещо кой знае какво и нямаше да го споменавам, ако не беше написано, защото се случва навсякъде. Просто влязох в комуникация с един възрастен господин с шал на Левски. Не е било никаква провокация. Искам да използвам това и да се обърна към нашите фенове и да ги призова да не се обръщат по никакъв грозен начин към играчите или треньорите на противника, да не говорим да ги целят с нещо.

Третото, което искам да попитам българската баскетболна общественост, е защо този град и хората, които пълнят залите от цяла България, клуб, който има най-хубавата зала и в който не са селектирани лоши хора, където удряне и симулация не е начин на мислене. На нашите тренировки за симулация се тича тропоска. Защо такъв клуб не може да бъде шампион в България, ако заслужи на терена? Може да победим и в двата мача, може да загубим и двата. Играем срещу добри играчи. В спорта няма гаранции. Ако нашият съперник победи, аз първи ще им честитя, но само ако го заслужи на терена.

Исках тази пресконференция, за да бъде БК Балкан защитен на терена от удари, симулации и натиск върху служебните лица. Предстоящите два мача ще бъдат истински фестивал на баскетбола. Говорих не лично за себе си, а като треньор на Балкан. Вероятно това е последната ми пресконференция за Балкан. Само искам да кажа, че това е моят трети финал и досега нито веднъж не сме имали равноправни условия за игра. Искам това нещо да се случи този път.“

Накрая думата взе и тийм мениджърът на Левски Лукойл Веселин Веселинов. „Знам, че може би не е моя работа да говоря тези неща. Пресконференцията беше за мачовете и за организацията. Изпаднахме в някакви неща за българския баскетбол, за съдийството, коя година какво е било, да се връщаме назад във времето и кой какво е направил. Тези неща се случват в цял свят и в цяла Европа. Случват се и на сръбска територия и треньорът, който е от тази страна, би трябвало най-добре да знае какви са нещата там с феновете, хвърлянето, закъсняване на мачовете и почването с час закъснение. Тези неща се случват с баскетбола на Балканите.

Мисля, че в тези два мача не се е стигало до никакви инциденти. Разделихме двете агитки. Дадохме възможно най-голям брой билети. На първия мач не остана нито един човек отвън и от съображения за сигурност не бяха отворени повече от тези места. С прекалено много хора може да стане беля. Ние отговаряме за тях. Ако аз съм координатор по сигурността и нещо се случи, това ще е на мой гръб. Организацията беше на ниво. Направихме грешка миналата година и си платихме.“

Източник: http://bgbasket.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete