Вторник, 16 Април 2024, 21:12

Наркотиците - докосване до реалността

29 Юни 2017, 14:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2774 15


Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Те са част от цивилизацията, културата и митовете. Те присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването им или не. Наркотиците “проникват” навсякъде и никой, независимо от социалния си статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. Многомилионната армия на консуматорите на дрога непрекъснато расте и което е по-страшно - непрекъснато се подмладява. Съществуват много и различни видове наркотични вещества, обединени в отделни групи:

- Амфетамини;
- Екстази;
- Инхаланти;
- Кокаин;
- Канабис;
- Психоактивни медикаменти;
- халюциногени
- /психоактивни гъби, LSD/
- хероин

Наркотиците постоянно се обновяват. Веднага след забраната на определен наркотик се появява нов.Така наречените „дизайнерски“ наркотици са вещества, създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото. Създадените нови субстанции са извън списъка на забранените вещества и по силата на това, стават законна дрога. Така е възможно някои млади хора да използват наркотици, до които има свободен достъп. Тези вещества се продават законно в интернет и в различни магазини.
Проблемът със злоупотребата с наркотици е изключително сериозен, затова е необходимо да ползваме срещу него информацията и знанието, превенцията и лечението.

Какво трябва да знаят родителите, за да предпазят своите деца?

Още в предучилищна възраст започва изграждането на отношения на доверие и взаимно зачитане, толкова важни по-късно - във възрастта на пубертета. Отношението към някои модели на рисково поведение, като употребата на цигари и алкохол, се формира както от думите на родителите, така и от техните постъпки.
Началната училищна възраст е времето за първите разговори за рисковете от употреба на наркотици. Децата в тази възраст е трудно да оценяват сами последствията от своите постъпки. Въпреки това, те осъзнават необходимостта от правила и приемат ограничения, когато им се поставят аргументирано и без насилие.
Пубертетът е решаващият период, в който трябва да бъде отделено особено внимание на общуването с младежите, за да изградят ценностна система, изключваща наркотиците. Младите хора са лесно податливи на разнопосочни влияния, склонни са към рисково поведение. Личността се развива изключително бързо, понякога взривно, с резки промени на емоционалните нагласи - от добра оценка за себе си, за семейството, за приятелския кръг и за училището, младежите потъват в несигурност, съмнения и напрежение. ”Групата” има съществена роля при изграждането на цялостното възприемане на света, определя начина на обличане, музикалните предпочитания, заниманията в свободното време, отношението към алкохола, тютюнопушенето, употребата на наркотици.

Препоръки, с които родителите е добре да се съобразяват в общуването със своите деца:

- Бъдете реалисти за възможността вашите деца да бъдат въвлечени в употреба на наркотици;
- Създайте атмосфера на разбирателство, която да предразполага към общуване и откровен разговор;
- Бъдете откровени за това - как се чувствате;
- Изслушвайте внимателно;
- Бъдете гъвкави, склонни да постигате разумни компромиси;
- Дайте възможност на детето да говори и да аргументира позицията си;
- Приемайте сериозно идеите и чувствата на децата си;
- Помагайте им да вземат решения;
- Не се стремете да наложите на всяка цена своята позиция;
- Не бъдете нападателни. Не критикувайте постоянно;
- Не демонстрирайте, че познавате темите, за които нямате достатъчно информация;
- Проявете интерес. Задавайте насочващи въпроси, за да си изясните мнението на детето;
- Правете изводи едва след като сте изслушали всичко;
- Обърнете внимание на съдържанието, а не на начина по който говори детето;
- Бъдете внимателни с употребата на емоционално наситените изрази. Пазете се от думи или фрази, които могат да предизвикат тревожност и негативни емоции;
- Открийте общи теми и мнения;
- Открийте близки гледни точки, за да постигнете взаимно приемане и разбиране.


Важно е да се знае!
Наркотичната зависимост е болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество /дрогата/, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото. Като последица на злоупотребата се създава ЗАВИСИМОСТ, при която се наблюдават следните разстройства:

- Психични - повишена раздразнителност и нервност; разсеяност и невъзможност за концентриране на вниманието; отслабване на паметта; промяна във волята /засилена по отношение на набавянето или приемането на дрогата, и отслабена – за всичко останало/;
- Телесни - увреждания на нервната система, бъбреците, черния дроб, ендокринната и половата системи, кожата, косата, ноктите, зъбите, поява на упорито безсъние, загуба на сили, запек или диария, отклонения в менструалния цикъл при момичетата;
- Поведенчески – груби нарушения в дневния режим, бягство от учебна и трудова дейност, кражби, загуба на старата приятелска среда и “попадането” в среда на наркомани.


При злоупотребата с наркотични вещества се наблюдават и следните състояния :

- Абстиненция – комплекс от разстройства на организма /спазми и болки в мускулите, изпотяване, треперене, редуване на топли и студени вълни, болки в ставите, кръста и костите, напрежение, тревожност, мъчително безсъние или кошмарни сънища и др./, които изчезват, макар и временно, след поредното приемане на наркотика ;
- Толеранс – привикване на организма към даден наркотик /след многократна употреба/, поради което е необходимо увеличаване на дозата му, с цел постигане на желаното въздействие.

Докосването до наркотиците поне веднъж в живота на всеки трети ученик е сериозен повод за загриженост. Друга обезпокоителна тенденция е все по – ранната възраст при първа употреба. Родителите трябва да знаят за опасностите от употребата на наркотици, за да предпазят своите деца, тъй като профилактиката е по-доброто решение от лечението.

Някои родителски грешки:

- Мислят, че наркотиците са привилегия само за “лошите” деца, а не и за собствените;
- Тормозят и малтретират детето си при съмнение, че то проявява интерес или вече посяга към дрогата;
- Изнасят дълги и скучни лекции по проблема;
- Проявяват склонност да проповядват, като изтъкват себе си – колко този порок им е чужд;
- Системно плашат децата си с ужасяващи, пресилени истории, свързани с консумация на дрога;
- Не предприемат нищо, защото, видите ли: “Моето дете взема само марихуана, но не и хероин”
- Забравят, че алтернатива на дрогата може да бъде някакво друго /но не натрапено/ любимо занимание.

Съществуват различни стилове на възпитание. Едни, гарантиратниращи по-голяма сигурност, и други, които могат да провокират консумацията на алкохол, тютюневи изделия или дрога. Успешното възпитание включва подкрепа на положителните качества и начини на поведение на подрастващите, които правят първите си стъпки към света и търсят своята идентичност.


Източник: Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при РЗИ – Софийска област

Коментари (15)

  • Отговори (10) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Юни, 15:23

    Глупости на търкалета! Това някой полицай поне половин година си го е смукал от пръстите за по няколко бона на месец заплата и още толкова - осигуровки!

  • Отговори (5) (1)
    2. добавен от: Анонимен 29 Юни, 15:32

    Не е точно полицай, ама друг лентяй :uups:

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:13

    Наркомане долни да уморат

  • Отговори (2) (1)
    4. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:14

    Иликата грабитела на бензиностанции да го питат тои е наркомана на града

  • Отговори (1) (4)
    5. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:15

    марихуаната в белите държави отдавна не се приема за наркотик,ама тука сме си тъпи примати и за тва сме толкоз зле,просто много назадничаво мислене

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 29 Юни, 18:32

      Къде бе във холандия ли? Хахахах там един бял няма бе, как ще им викаш бяла държава!

  • Отговори (3) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:51

    И в кои "бели" държави марихуаната не се приема за наркотик? Защото в "най-белите" все още не е легална и наказанията са доста строги.

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Анонимен 29 Юни, 17:01

    Koliooooo gas gas

  • Отговори (1) (2)
    8. добавен от: ert 29 Юни, 18:34

    ROMITE V MAHALATA RAZVURZVAT STABILNO!!!!IMA LI VSE OSHTE NQKOI POLICAI ILI OBSHTINSKI >>>>>KOITO DA NE ZNAE ZA ROMITE????OSVEN CHE SA SVODNICI VECHE PREVZEHA I NARKOPAZARA V OKOLIQTA!!!!!!! :x :x :x :x :x :x

  • Отговори (7) (0)
    9. добавен от: e 29 Юни, 18:49

    В Ботевград няма оправия с ромите!!!!Главната прехрана на ромите идва главно от проститутки,кражби и измами а в последните години и от наркотици!!!!Пълни са с злато,карат коли за по 20,30,50 хиляди лева и нямат един ден трудов стаж!!!!Не спазват никакви закони и нямат никакъв респект от полицията,карат бясно и нагло и положението не се търпи ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!!!!До кога да търпим???

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 29 Юни, 22:45

      По важни са от теб, защото си плащат на кой трябва. А ти си безполезен.

  • Отговори (2) (1)
    10. добавен от: Анонимен 30 Юни, 11:40

    A Космоса кога?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete