Четвъртък, 28 Март 2024, 15:48

Националният празник обедини две общини в тържествено честване на 141г от Освобождението на м. Арабаконак

3 Март 2019, 14:28
(1) (3)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2493 10


Паметникът на победата в местността Арабаконак събра днес кметовете на Община Горна Малина и Община Ботевград инж. Ангел Жиланов и Иван Гавалюгов, народни представители, военни ръководители , представители на политически партии и граждани, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Тържественото отбелязване на 141 г от Освобождението на България започна в 11.00ч с издигане знамето на Република България под звуците на химна.

На тържественото честване водещите съобщиха официалните гости, сред които представители на Република Украйна и Република Беларус, ген. лейтенант Любчо Тодоров, командващ съвместното командване на силите, Димитър Димитров – кмет на община Етрополе, Емил Велинов от Дирекцията по вероизповедания при Министерски съвет, инж. Георги Георгиев –директор на Областно пътно управление, Бригаден генерал Валентин Цолов -зам. командир на сухопътните войски, проф.д-р Цоло Вутов.  Присъстваха народният представител Иван Ченчев, инж. Емил Найденов – председател на Общински съвет Горна Малина, Николай Николов – зам.областен управител на Софийска област, заслужили граждани на община Горна Малина, комисар Георги Иванов – директор на Дирекция областна пожарна безопасност и защита на населението, Негово Високо благоговенство свещеноиконом Серафим Янев- председател на църковното настоятелство на църквата „Успение Богородично“ Горна Малина, кметове на населени места и др. 

„Трети март е празник, който докосва сърцето на всеки българин – родолюбец. Преди 141 години възкръсва България, затова 3-ти март е най-съкровената дата в българската история. Ден свещен на освобождението от Османско иго. Днес почитаме паметта на хилядите знайни и незнайни герои от различни на националности – руснаци, финландци, румънци , украинци, беларуси, сърби и черногорци, положили костите си в нашата земя“ . Това каза кметът на Горна Малина в своето тържествено слово пред стотиците присъстващи по паметника . Инж. Жиланов подчерта, че българският народ съхрани своя език и култура независимо, че 5 века е разпъван на кръст. Според кмета на Горна Малина 3 –ти март не е история, а съдба, защото извоюваната свобода на Отечеството е свещена и народът ни никога няма да я забрави. „И днес с е питаме какво ще ни даде историята от пожълтелите си страници. Може би вяра и надежда за бъдещето или най-важния урок, че когато сме обединени в името на България, винаги успяваме!“, добави инж. Ангел Жиланов.

В своето обръщение към присъстващите кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов направи реална равносметка за състоянието на пътя през прохода на Арабаконак и как днешните поколения съхраняват паметта на загиналите, в поддържане на Паметника на победата. Гавалюгов изрази лично желание, което предполага, че то ще бъде подето като конкретна инициатива от присъстващите официални лица- представители на изпълнителната и законодателната власт, включително и кметовете на двете общини. „Този проход, който има своето историческо значение и на практика зимният проход през Арабаконак обръща хода на руско-турската Освободителна война, в момента се намира в трагично състояние, вина за което имаме всички ние, повечето които сме се изправили пред вас. Аз поемам тържествено и най-отговорно ангажимент да направим всичко необходимо на следващия трети март, когато излизаме тук пред вас, да кажем какви конкретни мерки и с какви конкретни срокове ще се предприем действия, така че историческият Арабаконашки проход да стане проходим и при зимни, и при летни условия, да се използва не само от жителите на двете общини, а от цяла България“, заяви Гавалюгов. Той посочи, че е необходимо да се подобри пътната инфраструктура, за да може те да идват на паметника и да отдават почит целогодишно на хората, оставили костите си  за свободата на България. Гавалюгов изрази намерение, това място да бъде превърнато в привлекателна туристическа дестинация.


След официалната част в тържественото честване взеха участие Ансамбъл „Чинари”, Вокално трио "Булгарина", Общински Духов орекестър - Ботевград с диригент Иванка Савова, мажоретен състав при Народно читалище "Христо Ботев -1884" - Ботевград с ръководител Ивелина Христова, Група за народни хора "Лудо Малинско" при НЧ "Васил Левски 1929" Горна Малина с ръководители Еленка Каранешева и Цветина Грамова. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (5) (4)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 14:55

    А представител на Япония защо нямаше, все пак е участвал един японец във войната?

  • Отговори (4) (3)
    2. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:44

    Да пуснем по 1 смс на DMS Gelosan, че няма пари за яке завалията :shock:

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (5) (2)
    4. добавен от: Гус 3 Март, 17:59

    Честит празник на всички, бъдете здрави. Не са много местата по света, в които може да си зам.-областен управител на 29, председател на общински съвет и депутат и все пак никога да не си работил.

  • Отговори (4) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Март, 21:22

    И да си и джудже :D :D :D

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (3) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Март, 22:33

    Браво! Много тържествено!

  • Отговори (1) (3)
    8. добавен от: Анонимен 3 Март, 23:15

    Къде е смислено то слово на Тинчев. За ремонтите на Гавалюгов не щем да четем

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 4 Март, 17:18

      Смисленото е една дума, неграмотнико! И ти си прост като лакея на Златев.

    • (0) (0)
      2. добавен от: Анонимен 5 Март, 22:23

      ДА, НО ЩЕ НИ ПЪЛНЯТ ГЛАВИТЕ С ГЛУПОСТИТЕ НА ГАВАЛЮГОВ.
      ПО-СКОРО, СПОРЕД МЕН, ИНТЕРЕСНОТО Е ДРУГО - НА ПРАКТИКА В РЕЧТА СИ ТОЙ ЗАЯВИ ЖЕЛАНИЕ ЗА СЛЕДВАЩ МАНДАТ. кМЕТСКИЯ СТОЛ МУ ХАРЕСА. пОЗАКЪРПИ КАБЕЛАРКАТА И ПОИЗКАРА ПАРИЧКИ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete