Вторник, 19 Юни 2018, 21:07

„Натура 2000 на колела“ – пътуващо кино спира в Ботевград с филма „Те отлитат“

14 Ноември 2017, 17:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 647 5

С филма „Те отлитат“ в Ботевград гостува пътуващо кино „Натура 2000 на колела“. Прожекцията на филма е възможна благодарение на подкрепата и съдействието на община Ботевград.
На 24 ноември (петък) от 17:00 часа в залата на Историческия музей в Ботевград очакваме ученици, учители и всеки който желае да дойде и да се наслади на красиви кадри от нашата природа, заснети от малък снимачен екип в продължение на повече от година в различни места от страната.
Филмът „Те отлитат“ е удивителен кратък разказ за няколко вида птици, които трудно може да бъдат наблюдавани в техния дом – дивата природа и които почти не познаваме. Причината е, че от тях днес са останали до десетина двойки или няколко десетки хиляди екземпляри. Повече от всякога те се намират пред заплахата да изчезнат завинаги.
Дали ще ги оставим да отлетят завинаги – зависи единствено и само от нас!
В „Те отлитат“ авторите на филма разказват за червеногушите гъски, едва около 50 000 в целия свят, зимуващи всяка година по земите на Тюленово, Дуранкулак и Шабла. Червеногушата гъска е малката красива гъска, която изминава годишно по 12 000 км между местата, на които зимува и на които се размножава. Филмът продължава с историята на белоопашатите мишелови, живеещи край Белоградчишките скали, а след това разказва за най-голямата колония от белоглави лешояди в България, намираща се в Източни Родопи. Над красивите меандри на река Арда летят най-едрите птици на планината, които днес са вече близо 80 двойки. Тук се среща и египетският лешояд, най-малкият представител на лешоядите в нашата природа, който прелита всяка есен до Африка и през пролетта се завръща обратно по нашите земи.
„Те отлитат“ завършва с птиците на езерата – пеликани, ибиси, кокилобегачи, саблеклюни и други. Още в края на август и целия септември в небето на Бургас прелитат около 60 000 розови пеликани и рекордния брой от над 400 000 бели щъркели.
Натура 2000 на колела – пътуващо кино има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места у нас с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.
Прожекция на филма „Те отлитат“ е част от програмата на пътуващо кино – Натура 2000 на колела, организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от съвместния им проект „ПрироДА“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

 • Отговори (4) (0)
  1. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 19:35

  Който хванат, че е отстрелял защитени птици и не само птици 20 години затвор и огромна глоба, която да плащат и внуците му. Трябват драконовски мерки и не само за това деяние.

 • Отговори (3) (3)
  2. добавен от: гечо ловецо 14 Ноември, 22:26

  Леко ей ,ти за човек не се тaркaляш тaкa кaкто за пернaти ,я мaлко се зaсрaми .

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 23:20

  Ти сигурно се търкаляш.Яж суджуци,трупай лой пред компа и глей сеир
  Малоумник!

 • Отговори (0) (2)
  4. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 23:44

  Ние ловците сме истински мъжкaри и винаги корaви у на пишештия горе ще кaжa на место да стоим не мож ни стигнеш много си н

 • Отговори (1) (0)
  5. добавен от: Анонимен 15 Ноември, 17:28

  Не брадата и пушката правят от представителите на мъжкия пол мъжкари, а поведението, образованието и благородството. Мускули-бол!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (109)
70% Complete
Не подкрепям идеята (98)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (176)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (174)
70% Complete
Нямам мнение (15)
70% Complete