Четвъртък, 28 Март 2024, 19:02

Натура 2000 влиза в българското училище, при фермерите и ловците

22 Ноември 2016, 15:11
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1025 0


Европейската екомрежа Натура 2000 влиза в българското училище, сред фермерите и в ловните дружинки. Издателство „Просвета“, неговата дъщерна фирма „Просвета Либри“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започват нов мащабен проект за опазване на околната среда по програма LIFE на Европейския съюз (ЕС). Проектът се нарича „ПрироДА“ и една от важните му цели е да повиши информираността сред ученици, учители, ловци и земеделски стопани за ползите от съхраняването на природното богатство, както и да ги запознае с най-ценните видове и техните местообитания в България и в Европа. 
 
Осъществяването на проекта ще става чрез различни интересни, провокативни и иновативни дейности. Една от тях е Натура 2000 Imaginaria, която предвижда създаването на мрежа от „Стаи за ПрироДА“ в 56 училища в страната. В тях ученици от 5. до 7. клас и техните учители ще играят и ще учат за природата, а за тази цел ще им бъдат осигурени по проекта нови комуникационни средства, както и специално учебно помагало, посветено на Натура 2000. „Стаите за ПрироДА“ ще стимулират детското въображение и ще послужат за изграждане на информираност за научната, икономическата и духовната стойност на природата на ЕС.
 
Натура 2000 на колела е друг инструмент за популяризиране на темата за съхраняване на природното богатство. Това ще бъде аналог на лятното кино, чрез което на хората дори в най-отдалечените населени места в страната ще бъдат показани филми за природното наследство на Европа и за удивителната българска природа. След всяка прожекция ще се провеждат дискусии с участието на експерти, които да представят възможностите за устойчиво ползване на природата, защото мрежата Натура 2000 предлага партньорство с ползи и за хората, и за природата. 
 
Модерни са и средствата, с които проектът ще работи със собствениците на земи в мрежата Натура 2000 и с ловците. В полза на последните ще бъде изработено приложение за мобилни телефони „Птици“. Ловците ще могат да го използват по време на своите излети – с негова помощ те по-прецизно ще определят видовете птици по отличителните им белези.
 
За земеделците ще бъде създадено друго мобилно приложение – наръчник за устойчиво управление на земи в мрежата Натура 2000.
Изпълнението на проекта „ПрироДА – изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000; възпитаване на поколение обучени и знаещи поддръжници“ е в отговор на Националната информационна и комуникационна стратегия Натура 2000 (2014 – 2023). Средствата за изпълнението на проекта са осигурени от програма LIFE на ЕС и от издателство „Просвета“, „Просвета Либри“ и Българското дружество за защита на птиците. 
 
Повече за програмата може да научите на: http://ec.europa.eu/environment/life/.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete