Петък, 26 Април 2024, 01:50

Най-много конфликти на интереси в общинските съвети

5 Юни 2012, 08:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2842 1


През първата година от дейността си Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси е получила най-много сигнали за злоупотреби с обществени поръчки, ползване на имоти и назначаване на роднини.
„Най-голяма част от оплакванията се отнасят до работата на общинските съвети“, обяви председателят на комисията Филип Златанов при отчета на работата от юли 2011 г. досега.
Като най-показателен пример Филип Златанов посочи Монтана, където съпругата на зам.-кмета печели над 80% от обществените поръчки.
„Кметът на Берковица беше назначил снаха си за одитор и тя го проверява. Служители, които са работили по еврофондове, когато напуснат, консултират същото това министерство. Такъв случай има в МОСВ, което се забранява от закона“, посочи още от най-фрапиращите примери Филип Златанов.
По думите му целта на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси е не да решава няколко сензационни случая, а да промени поведението на хората на всички нива в администрацията.
„Над 100 000 души от различните власти се съобразяват с нас. Имаме доста работа. С ресурса, който имахме преди 10-11 месеца, работим бързо“, похвали се Филип Златанов.
Комисията работи над 300 сигнала, 60% от които вече са приключени. Над 70 производства са били прекратени, защото са били основани на слухове.
Председателят на комисията отбеляза, че в нея влизат представители от всички партии на парламента в квотата на НС, един от президентството и един от Министерския съвет, като досега в комисията има единомислие.
„98% от случаите, които констатираме, се обжалват и затова чакаме решението на ВАС по тях, за да усъвършенстваме предложенията си за промени в Закона за предотвратяване на конфликт на интереси“, посочи още Филип Златанов.
Той е категоричен, че съдебната процедура е твърде бавна и задължително трябва да се ускори.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete