Четвъртък, 18 Април 2024, 20:32

Най-опасното място в Европа

4 Декември 2011, 11:58
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1372 0


В близкото минало беше Чечения, сега автономната република Дагестан е най-взривоопасното място в Русия… и на целия европейски континент, пише BBC.

Бомбените атаки там са ежедневие. Също както престрелките между полиция и екстремисти, мъченията на цивилни и отвличанията.

Ето и една реална история от Северен Кавказ. Двама въоръжени с автомати мъже нахлуват в квартален магазин и нареждат на клиентите да напуснат. Продавачът също бяга панически, докато един от нападателите поставя бомба на  щанда и наглася таймера. Екстремистите въобще не пипат касата, просто излизат от магазина секунди преди взрива.

Подобни „акции” са често срещани в дагестанската столица Махачкала. По този начин ислямистките бойци наказват всеки, който продава строго забранения от шериата алкохол. Екстремистите обаче действат внимателно – собствениците на магазините първо получават предупреждение чрез SMS, чрез съобщение, качено на USB-стик или директно чрез писмо в пощенската кутия.

Ако предупреждението не бъде взето предвид, следват терористичните действия. Но пред собствениците е оставен и друг избор – да си платят за защита.

„Екстремистите се представят като силно набожни, но всъщност се проявяват като цинични престъпници, събиращи рекет”, категоричен е пред BBC полицейски служител, пожелал анонимност, наречен с измисленото име Башир.

Екипът на британската обществена медия се среща с Башир по време на футболен мач на местния Анжи – отбора, в който играе най-скъпоплатеният играч в света Самуел Ето'о.

Атмосферата на стадиона е спокойна, хората са въодушевени, по трибуните е пълно с малки деца. Отвън – охраната е в пълна бойна готовност.

След двубоя усмихващият се Ето'о заявява, че е горд да играе в Дагестан. Но веднага след това заедно със съотборниците си отпрашва за Москва, където отборът тренира от съображения за сигурност.

В центъра на Махачкала има въоръжени полицаи на почти всеки ъгъл. И въпреки това терористите не се спират. Дори поставят капани.

Наскоро кола-бомба избухва на една от централните улици, убивайки едно момиче. Ранени са десетки. Когато полицията стига до мястото, е взривена втора бомба – 12 пъти по-мощна от първата. Убит е полицай.
 
„Това беше капан. Те искаха „да ударят” колкото се може повече от нас”, разказва Башир. И уточнява, че правителствените представители и полицейските служители са основните мишени на все по-безскрупулните бунтовници.

Неслучайно много полицаи се страхуват да носят униформите си по улиците. Голяма част от тези, които спират коли за проверка, са с маски на лицата.

Башир не е от тези, които се плашат лесно. Нито пък от тези, които разбират защо множество млади дагестанци се присъединяват към екстремистите, воюващи за независимост от Москва и установяване на Ислямски халифат в Северен Кавказ. За него „отиването в гората” не трябва да е тенденция.

Затова и полицаят изнася лекции в университета. Разказва на студентите историите на техни връстници, превърнали се в марионетки на екстремистите. И паднали в жертва на техните радикални действия.

Башир е придружаван от местен имам, който говори за религиозна толерантност и спазване на законите. „Човек, получаващ само светско образование, е без сърце. Човек, получаващ само религиозно образование, се превръща във фанатик”, казва имамът.

В село Совиетское, на три часа път от столицата, е извършено убийство, илюстриращо достатъчно красноречиво думите на имама. Директорът на местната гимназия е застрелян в дома си. Никой не говори открито за покушението, но всички знаят причината – Садикулах Ахмедов забранил на момичетата в училището му да носят забрадки и да се забулват по какъвто и да е начин в учебното заведение.

За местните няма съмнение, че радикалните ислямисти виждат в тази забрана явно противопоставяне на крайния ислямизъм. И прилагат единственото си средство за решаване на спорове и проблеми – насилието.

„Няма място на света, което да е напълно защитено от тероризма. Но в Кавказ, в Дагестан терористичните организации намират благодатна почва и се стремят с всички сили да разпространяват влиянието си”, посочва Ризван Курбанов – вицепремиер и ръководител по сигурността в Дагестан.

Курбанов оглавява специална комисия, която се опитва да установи връзка с обърканите младежи, поддали се на пропагандата на екстремистите. „Искаме да създадем мост, по който тези деца да се върнат обратно при своите семейства”, уточнява Курбанов.

Инициативата е нов подход в борбата с екстремизма в региона и има пълната подкрепа на Кремъл. Властите в Дагестан считат, че диалогът, призивът на роднините може да вразуми блудните синове, които да поискат опрощение.

Този подход е в рязък контраст с прилаганата дълги години тактика на жестоко преследване и репресии не само срещу самите бунтовници, но и срещу техните семейства.

Но Курбанов бърза да поясни: „За тези, които не разбират от дума, за тези „нехора”, които като животни търсят миризмата на кръв – за тях милост няма да има ”.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete