Четвъртък, 25 Април 2024, 11:46

Недоволство в ОбС поради налагането на цензура. Корнелия Нинова сезира институциите

26 Март 2015, 15:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1877 7


Въпросът с т.н. „налагане на цензура” в ОбС Ботевград, който стана широко обсъждан през последните 2 седмици, стана причина за изразеното недоволство от страна на общински съветници от опозицията по време на редовната сесия днес. Група общински съветници от управляващото мнозинство внесе за гласуване докладна записка, в която са предвидени няколко промени в Правилника за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Основната причина е, че някои представители на местния парламент използват общинските заседания за предизборна кампания и в тази връзка вносителите желаят да се ограничи медийното присъствие по време на сесиите.
 
Цеца Христова определи внесената докладна като „върха на диктатурата”. Времето, в което даден съветник има право да се изказва, от 7 минути ще бъде намалено на 2 минути. Според г-жа Христова, това ограничение е некоректно и неоснователно.
 
Иван Гавалюгов отправи редица въпроси към мнозинството, в които той попита: „Какво Ви мотивира да се подпишете в тази докладна? Защо всички стоите с наведени глави? Защо е нужно това безпрецедентно ограничаване на фона на съвременните технологии на XXIв? Мястото на медиите е тук, а не извън залата. Ако някой от Вас ми каже, че се срамува от камери, за да стане да говори, бих приел аргумента му. Но Вие през цялото време сте пасивни, така че това не е оправдание. Искате на заседанията да присъства само общинският вестник, който всъщност не отразява всички мнения, а само гледната точка на общинската администрация. В този случай говорим за пълна манипулация на обществото!”  заяви той.
 
Николай Велков отправи директни обвинения към Гавалюгов, че „неговата медия  изкривява истината и манипулира аудиторията, като в добавка използва клипове и колажи”. Гавалюгов от своя страна му отвърна, че съгласно закона, всяка медия има право да прилага собствени интерпретации.
 
Адв. Христо Якимов, д-р Марияна Горгачева и Яница Иванова, съветник от опозицията, също се обединиха около идеята, че тази докладна е абсурдна и неоснователна. За г-жа Иванова това предложение затвърждава тезата, че Ботевград е феодален град. Д-р Горгачева поясни, че в някой общини заседанията се излъчват online. Тя попита защо докладната е написана върху бланка на ОбС Ботевград, но отговор не получи.
 
Народният представител от БСП Корнелия Нинова също излезе със становище по случая: „Твърденията, че и в Парламента се прилагат подобни мерки, е лъжа. Заседанията на Народното събрание на Република България от начало до край се записва от около 18 камери и абсолютно всичко се записва и излъчва. Въведохме и интернет канал, където всичко се следи директно. Законът и практиката в България казват, че само при една ситуация може да има закрито заседание – когато се гледа класифицирана информация. Уважаемо мнозинство, мотивите, които сте посочили за това искане, нямат никаква тежест. Това е доказателство, че Вие се страхувате от нещо. Фактът, че някой може би изнася невярна информация по време на сесиите, не е мотив за цензура – тези проблеми се решават в съда! Аз ще внеса сигнал срещу това решение до Съвета за електронни медии (СЕМ), Комисията по правата на гражданите, защото лишавате гражданите от правото на информация, и в Комисията за електронни медии в Парламента. Ще помоля коледите от двете комисии в Парламента да Ви извикат на изслушване. Ще използвам правото си на гласност в София, за да разпространя това решение”.

Въпреки че опозицията призова всеки един от подписалите се във внесената докладна да се обоснови с по едно изречение, отговори не получиха. ОбС Ботевград прие предложението, като гласува с 17 гласа ЗА и 8 против.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Март, 16:13

    ПРОТЕСТ- това е думата, от която всички се страхуваме. Дали сме порасли за това нещо, може само на практика да се прецени. Г-да от опозицията, видяхте ли, че тези хора, въпреки камерите и свидетелите са готови на физическа саморазправа с общински съветник. Задавам си въпроса, ако този общински съветник се разхождаше със своето семейство в тъмната част на деня или пък с автомобил, където няма свидетели, какво ли можеше да му се случи :roll:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Март, 18:49

    за съжаление ,може да му се случи това, което се чу днес на сесията от устата на Цеки.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Март, 18:55

    “Местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи,да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение,които законът е предоставил в тяхната компетентност”- сподели г-жа Лалчева.Извадката е от статията Ви по повод посещението на две млади дами при г-жа Лалчева.Е, къде е истината?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Март, 21:58

    Снимка №3 е трепач- а-ха и ще закудкудякат.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: анонимен 26 Март, 22:49

    1 няма да се случва само на другите хора и на вас може да ви се случи в тъмна улица да не би да сте миропомазана? Добре ви е като си получавате съветническите пари отгоре на всичко и да не ви бият е много сте нахална бой на такива като тебе. Щом ви е страх от тъмни улици що не ги направите светли какво правите на сесиите? Я виж как я е страх за кожата и,а другите по тъмните улици да ги тепат

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Заинтересован 26 Март, 23:08

    много правилно изказване на Иван.САМО ТАКА

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Март, 12:24

    Всички ние, ако сме отговорни хора с чест и достойнство, трябва да си отговорим на следния въпрос - дали някой отгоре трябва да ни донесе свободата в Ботевград, или сами трябва да си я извоюваме. Тъй като мнозина сега ще вдигнат ръце предимно за втората ситуация, то не трябва да чакаме Бойко Борисов или Сотир Цацаров да ни донесат демокрацията. Това ще е донесена, а не извоювана свобода. Ето защо трябва все по-малко да псуваме Тулата по форумите и все повече да излизаме навън. Ще гаврътнем местния сатрап-феодал като превърнем площад "Освобождение" в ботевградския Майдан. С приказки нещата няма да мръднат. Трябва действия!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete