Събота, 20 Април 2024, 05:00

Писателят Нидал Алгафари бе гост на читатели от Трудовец

17 Септември 2018, 20:16
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2241 6


В слънчевия неделен предиобед извесният режисьор и бивш изпълнителен директор на БНТ Нидал Алгафари гостува на трудовчани. Той бе поканен на кафе от свои почитатели, за да представи романите си –четирилогия. Освен, че ги въведе в сюжета на произведенията си, той даде интересна информация за своите герои, за техните действия и откъде идват легендите за тях. Алгафари издава последователно книгите „Боже, защо господ лъже“ (2014), „Аллах, милост нямаш ли?“ (2015), „Орисани да избираме” и „Любиш ли, ти Бог си”. Книгите му надникват по своебразен начин в света българските обичаи и традиции - „калушарство“ и „нестинарство“, ритуалите свързани с Еньов и Спасовден и др. Основните герои са  дервиши, богомили, даалии, попове, къзълбаши, нестинари и други.  Акцентът в 4-те тома е посланието за добротата и любовта между хората. За да опише сюжетите си, Алгафари е търсил и черпил информация от етнографи, фолклористи и архиви, за да достигнат до нас-читателите, факти, неописани досега от българските историци. 

Нидал Алгафари започна срещата, като запозна присъстващите със своя житейски път. Баща му произлиза от стар сирийски род, а майка му е българка, от Червен бряг. От 14 –годишна възраст живее и учи в България. Първоначално учи за инженер, но след три години се отказва, осъзнавайки, че тази наука не му е присърце. Записва ВИТИЗ и приет с Отличен (с един плюс). Завършва НАТФИЗ, специалност „Кинорежисура“. Има двама братя Мажд Алгафари и Басел Алгафари. Женен е за Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син.


Познаваме Нидал Алгафари още като автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (включително на предаването за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Защо един режисьор започва да пише романи?! На този въпрос Нидал Алгафари отговори, че е много по-интересно да стигнеш до хора, които никога не си очаквал, че ще срещнеш, чрез литературата. „ С изненада разбрах, че мога да пиша и то в тази сфера на нашите баби и дядовци – за обичаите, за традициите. Това ми доставя изключително удоволствие. Чувствам се жив”. Това каза авторът на четирилогията пред репортер на balkanec.bg. Повече четете в новия борй на в-к «Балканец».



Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (2) (4)
    1. добавен от: Анонимен 17 Септември, 21:39

    Балканец омръзна ни да гледаме Мая Пенчева, нещо друго няма ли да пуснете

    • (3) (3)
      1. добавен от: Анонимен 17 Септември, 23:25

      На нас ни омръзна, но на нея не ѝ омръзва да се гледа.

  • Отговори (3) (1)
    2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 09:21

    Като ви е омръзнала покажете се вие и направете толкова за Трудовец колкото е направила тя.Злобеете защото не можете като нея.Но това си е само ваш проблем.

    • (2) (1)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 09:42

      Хайде, хайде, успокой се, знаем се.

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 18 Септември, 11:14

    Ами гледайте Нидал Алгафари, защо гледате Мая. Материала не е посветен на нея. Ако беше отишла е седнеше от другата страна на Нидал, щяхме да те гледаме и теб, но вероятно малко четеш и не се интересуваш от съвременна литература и затова не си присъствала..

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Септември, 11:55

    https://xaknewsb.blogspot.com/2018/09/blog-post_194.html?m=1

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete