Петък, 29 Март 2024, 14:18

Николай Борисов участва в Международна научна конференция в Кюстендил

8 Декември 2017, 08:54
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1670 0


На 6 декември с поднасяне на венци и цветя на паметника на 13-и пехотен Рилски полк в Кюстендил беше дадено началото на Международната научна конференция "Първата световна война на Балканите и участието на България в нея през 1917 г.", която ще продължи до 8 декември.
Венците от президента Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, областния управител Виктор Янев и кмета на Кюстендил Петър Паунов бяха поднесени от военна рота гвардейци на Горнобанската механизирана бригада.

Гост на събитието беше заместник- министърът на отбраната Анатолий Величков.
"На тази конференция ще се чуят различни гледни точки за изминалите събития през Първата световна война. Кюстендил е станал военна столица на България още през 1915 година. През следващите три години и половина той се превръща и в културна столица на страната, с което кюстендилци могат да се гордеят. Кюстендил се е превърнал в един стратегически център", каза проф. доц. д-р Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при БАН, Община Кюстендил, Регионалния исторически музей и Македонския научен институт. Тя е под патронажа на председателя на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната. 

"Кюстендил е избран за домакин на Международната конференция за Първата световна война, защото градът има особено място в този конфликт. Тук е била разположена главната квартира на действащата армия", каза главен асистент д-р Ангел Джонев, историк към Регионалния исторически музей в Кюстендил. Той посочи, че в акцентите са свързани с ролята и мястото на България в Първата световна война и резултатите, постигнати през 1917 година. 

Община Костинброд има и свой представител на конференцията - учителят по "История и цивилизация" от Първо ОУ "Васил Левски", който участва с доклад на тема "Учители на фронта и дейност на Oсновното народно училище в Костинброд по време на Първата световна война". В него за първи път се дава гласност пред обществеността за участието във войната на трима учители от местното училище. Засяга се и самата работа на училището в годините на Първата световна война. Интересен момент от проучването е представянето на квартируваните в училището френски войски от окупационния корпус, които извършват редица безчинства в сградата.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete